Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Ezért nem szabad a gyerekkel rendszeresen kiabálni!

Szülőnek lenni egyszerre felemelő és nehéz érzés. Hiszen ha van egy kisgyereked, akkor egyszerűen a szíved mindig őérte fog dobbanni, bármi is történjék, viszont vannak és lesznek is nehezebb napok, amikor elfogy a türelmed és már nem bírod a gyerkőcöd rakoncátlan magaviseletét, és rákiabálsz.

Nos, ha ez ritkán fordul elő, a gyerek simán feldolgozza, de ha naponta elszakad nálad a cérna, akkor a helyzet már problémásabb.

Lássuk, miként hat a kiabálás a gyerekek fejlődésére!

1. Az ősember azért kiabált, mert így figyelmeztette a törzs többi tagját a veszélyre. Ezért ha gyakran kiabálsz a gyerekeddel, akkor beindulnak nála az ősi ösztönök, megnövekedik a stresszhormon termelése, mert azt hiszi, hogy veszélyes helyzetbe került. Ez pedig stresszessé, szorongóvá teszi a gyereket.

2. Ha gyakran kiabálnak a gyerekkel az fejlődési rendellenességgel járhat. a gyakori kiabálás következtében a két agyféltekét összekötő idegpálya nem tud megfelelően fejlődni, ezért ezek a gyerekek rosszabbul fognak teljesíteni a gondolkodás, a memória terén, valamint a szellemi feladatokban is.

3. Gyakoribban lesznek magatartási problémái annak a kamasznak, akivel gyerekkorban a szülei állandóan üvöltöztek, de a depresszió előfordulása is magasabb lehet.

A szülőnek fontos tudatosítani azt, hogy ő a felelős a gyereke nem csak testi, hanem lelki és szellemi egészségéért is. Ezért mindent meg kell tegyen azért, hogy a gyerek kiegyensúlyozott környezetben nőhessen fel. Ha néha fel is emeli a hangját, utána meg kell beszélni a dolgot, jó ha a bocsánatkérés sem marad el.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!