Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A napi rendszerességgel fogyasztott dió igencsak jó hatással van a vér koleszterinszintjének szabályozására, csökkentve a koszorúér-betegség kockáztát – derül ki egy új tanulmányból.

Fotó: Wikipedia.org
Fotó: Wikipedia.org

Dr. Joan Sabate, a Loma Linda Egyetem tanára és kollégái szerint a dióbél az ipari országok vezető halálozási okának, a szívbetegségeknek természetes megelőző gyógyszere. Minimálisan naponta 40 gramm dióbelet kellene elfogyasztania minden embernek.

A kutatásban hét országból 583, eltérő koleszterinszinttel rendelkező férfi és nő vett részt. A kísérlet ideje alatt a páciensek nem kaptak semmilyen koleszterin szabályozó gyógyszert. De átlagosan napi 97 gramm diót vagy diófélét fogyasztottak el. Ide tartozott a dió, mandula, pekándió, pisztácia, mogyoró is.

A diéta azt eredményezte, hogy 5, 1%-al csökkent a teljes koleszterinszint, 7,4 %-al a jó koleszterinszint és 8, 3%-al a rossz koleszterinszint. Ezenkívül 10, 2%-os trigliceridszint csökkenésről is beszámoltak, de csak azoknál, akiknél előzőleg nagyon magas volt a szint.

Ajánlott egészségünk érdekében napi szinten diót fogyasztanunk. A tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a tévhitek ellenére, nem rendelkeztek súlyfelesleggel azok, akik ezt a mennyiségű diót, olajos magvat fogyasztották el naponta.

Nemcsak a dió bele ér aranyat, de a levelében is rengeteg hasznos anyag van a szervezet számára. A diófalevél csodálatos hatásáról itt írtunk bővebb cikket.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!