A legtöbb ember, ha csak nincs óriási családja és legalább kétváltásos munkahelye, inkább a kézi mosogatást részesíti előnyben. Úgy gondoljuk, hogy a mosogatógép luxus és fölösleges pénzkidobás. Az alábbiakban megtudhatjuk, hogy a kézi vagy gépi mosogatás az előnyösebb.
Egy friss tanulmány szerint, melyet az amerikai környezetvédelmi hivatal készített, kijelentik, hogy a kézi mosogatás után a baktériumok nagyrésze ottmarad az edényeken. Azzal indokolják állításukat, hogy legtöbbször nem megfelelő hőmérsékletű a víz ahhoz, hogy a baktériumok elpusztuljanak. Mivel leginkább langyos vagy éppen csak a kéz számára is elviselhető hőmérsékletű vizet használunk.
Szintén komoly problémát jelent a mosogatószivacs. Mennyi időközönként cserélitek le a szivacsot?
A mosogatáshoz használatos akár szivacs, akár rongy egy igazi melegágya a kórokozóknak. A benne levő – szinte állandó – nedvesség ideális körülményt biztosít a kórokozók szaporodásának. A szivacs pedig egész nap nedves, mivel a két mosogatás között nincsen ideje kiszáradni.
Hányszor van, hogy csak épp elöblítünk egy kés, csészét vagy letöröljük vele az asztalt, és így egész nap használatban van. Szakemberek azt tanácsolják, hogy minden használat után szárítsuk ki alaposan a mikróban, a sütőben, vagy cseréljük legalább hetente egyszer.
Igencsak nagy problémát okozhat a forró víz a bőrrel, kiszárítja azt, a mosógató gél pedig kivonja az enzimeket a bőrről, azokat a különböző kézápoló krémekkel nem tudjuk pótolni. Nem beszélve arról, hogy a mosogató gél ráadásul káros anyagokat tartalmaz.
A kézi mosogatás másik nagy hátránya, hogy rengeteg vizet fogyasztunk el vele. A mosogatás közben elcsordogáló víz egy átlag háztartásban óriási mennyiséget jelent. Ha mosogatógépet használunk évente mintegy 22.700 litert vizet lehet megspórolni.