KezdőlapÉletmódEzért ébredünk fel gyakran pont az ébresztőóra megszólalása előtt

Ezért ébredünk fel gyakran pont az ébresztőóra megszólalása előtt

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Gyakran előfordul, hogy még az ébresztő megszólása előtt felébredsz, amikor valamilyen fontos tennivalód van aznap, például egy vizsga, vagy egy fontos gyűlés? Akkor biztosan elgondolkodtál már azon, vajon miért történik ez. A magyarázat a szervezet belső órájának működésében rejlik.

Az élettani működések nagyon sok aspektusa mutat cirkadián ritmicitást, beleértve az alvást, a fizikai aktivitást, az éberséget, a hormonális szinteket, a testhőmérsékletet, az immunfolyamatokat, a vérnyomást és az időérzékünket.

Ezeket a folyamatokat a hipotalamuszban található suprachiasmatikus mag irányítja, így ez határozza meg azt is, mikor vagyunk éberek vagy éppen álmosak.

Szervezetünk belső órája reagál a rutinra, és minden egyes reggellel hatékonyabbá válik. Az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában az úgynevezett PER fehérje játszik kulcsfontosságú szerepet. Ennek a fehérjének az alacsony szintje alacsony vérnyomáshoz vezet, ami elálmosít.

A tudósok úgy vélik, hogy ha ragaszkodunk egy adott menetrendhez, ami az alvást illeti, a szervezet megtanul alkalmazkodni, és megemeli a PER fehérje szintjét körülbelül egy órával azelőtt, hogy megszólalna az ébresztő.

Ha az ébresztő megszólalására ébredünk fel, az kisebb sokkot okozhat, és ez stresszt jelent a szervezet számára. Ennek elkerülése érdekében növekszik meg a PER fehérjék szintje még az ébresztő megszólalása előtt.

Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban 10 felnőttből 3 küzd állandó kimerültséggel és éjszakai alvászavarokkal. Ez egy országos felmérésből derült ki, amit 9 ezer 20 éves vagy annál idősebb felnőtt részvételével végeztek.

A kutatásból az is kiderült, hogy sokan a hétvégéken próbálják kipihenni magukat, ami azt jelenti, hogy ilyenkor tovább alszanak, ez azonban csak tovább súlyosbítja a problémát a nagy különbség miatt, ami a munkanapok és a hétvégék alvásrendje között áll fenn.

A vizsgálatban résztvevő személyek 30%-a szenved krónikus alváshiányban, ez pedig olyan betegségekhez vezethet, mint a 2-es típusú cukorbetegség, szívbetegségek, elhízás és depresszió.

Azoknak, akik nehezen tudnak elaludni, a kutatók a 4-7-8 légzési technika alkalmazását javasolják. A módszer lényege, hogy mély levegőt veszünk az orron át, miközben lassan négyig számolunk, bent tartjuk a levegőt, miközben elszámolunk hétig, majd szájon át kifújjuk, míg nyolcig számolunk.

Ez a légzési technika segít megnyugtatni és ellazítani az idegrendszert, és ezáltal a testet is, ráadásul a testtartást is javíthatja. Emellett kiválóan alkalmas a stressz és a szorongás csökkentésére is, csökkenti a vérnyomást, javítja a hangulatot és csökkenti a feszültséget az izmokban is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet