KezdőlapÉletmódEgészségEzért fogyasszunk minél több karalábét

Ezért fogyasszunk minél több karalábét

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A nyár egyik közkedvelt és ismert zöldségét nem szabad figyelmen kívül hagynunk, ha diétázni vagy fogyókúrázni szeretnénk. Számos oka van annak, hogy miért érdemes minél többet enni belőle, illesszük be napi étrendünkbe.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Ha fogyni szeretnénk az egyik legjobb választás lehet a karalábé, hiszen 100 gramm belőle csak 27 kalóriát tartalmaz. Zsír és koleszterintartalma pedig egészen jelentéktelen. Segíti a rossz koleszterin távozását, ezért érrendszeri, vérkeringési problémák esetén is ajánlatos fogyasztani.

Alacsony koleszterintartalma miatt kiválóan alkalmas eledel azoknak is, akik szívproblémákkal küzdenek. Egy olyan tápanyagot tartalmaz, mely közrejátszik a vérnyomás szabályozásában. Készítsünk friss karalábélevet és azt igyuk meg, meglátjuk milyen frissítő hatású, és a vérnyomást is szinten tartja.

Jelentős mennyiségben található a karalábéban a B-vitamin számos fajtája, mint például a niacin, B6-vitamin (piridoxin), tiamin (B1), pantoténsav (B5-vitamin). Ezek a vitaminok elengedhetetlenek a keringés és idegrendszer megfelelő működéséhez.

A karalábé azonban gazdag ásványi anyagban is, így például megtalálható benne a réz, kalcium, kálium, mangán és foszfor is. Magas káliumtartalmának köszönhetően hozzájárul az enzimek megfelelő termelődéséhez, hozzájárul az agy, idegrendszer és izmok normális működéséhez. Enzimek szükségesek ahhoz is, hogy elegendő energiával rendelkezzünk. A kálium hozzájárul a normális fehérjeszinthez, és a szénhidrát-anyagcsere megfelelő működéséhez is. Szintén káliumtartalma miatt a karalábé jót tesz a szívnek, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Különösen magas C-vitamintartalma van, még több C-vitamin van benne, mint a narancsban. A C-vitamin egy hatékony antioxidáns, segít megőrizni bőrünk fiatalságát, hozzájárul az íny és a fogak egészségéhez is. Továbbá a C-vitamin erősíti az immunrendszert, segíti a szervezetet, hogy könnyebben fel tudja venni a harcot a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. 100 gramm karalábé megközelítőleg 62 mg C-vitamint tartalmaz.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet