Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ha téged is ámulatba ejtenek az emberi test csodásabbnál csodásabb titkai, akkor a következő cikk tetszeni fog. Annak a banális dolognak járunk utána, hogy reggelente felébredve miért is „csipásak” a szemeink.

Elsőre egy apró, jelentéktelen dolognak tűnik, viszont komoly tudományos magyarázat áll a csipaképződés hátterében.

Először is vizsgáljuk meg, hogy miért is alakulhat ki?

1. Mivel az alvás során folyamatosan csukva vannak a szemeink, a szemgolyó felülete veszít az azt bevonó nedvesség tartalmából, és így a napközben szembe kerülő por és a szemben lévő váladék csipa formájában beül a szemzugba vagy akár az első szempillasorba is.

2. Nem kell félni a csipától, ugyanis ha képződik, az annak a jele, hogy a szemünk öntisztító funkciója remekül működik. Képletesen szólva a csipában gyűlik össze minden piszok és szennyeződés, ami a nap folyamán a szemünkbe kerülhet.

Milyen esetekben jelenthet problémát a csipásodás?

Napközben is tapasztalhatjuk, hogy a csipa képződik a szemzugokban. Ennek legfőbb kiváltó oka a légkondicionáló, viszont ha érzékenyebb szemekkel rendelkezünk, akkor a számítógép kijelzőjének hosszas bámulása során is kialakulhat a csipásodás, mivel ilyenkor a szem felülete kiszárad.

A csipa megfelelő eltávolítására is nagy hangsúlyt kellene fektessünk, ugyanis ha reggel ébredés után nem mossuk ki alaposan, langyos vízzel, akkor egész nap szúró és égető érzést tapasztalhatunk, arról nem is beszélve, hogy a fertőzések kockázata is megnövekedhet.

A túlzott csipásodás viszont már egyáltalán nem sorolható a normális testi reakciók közé. Ha napközben többször is el kell távolítanunk a szemünkből a csipát, mivel az mindegyre újra- és újraképződik, akkor elkezdhetünk valamilyen szemfertőzésre gyanakodni, amire az egyetlen megoldás, ha felkeressük a szemorvost, mivel a látásunkkal nem szabad játszadozni!

Fotó és forrás: BrightSide

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!