Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Most hogy javában tombol a koronavírus okozta világjárvány, a lakosság egyrésze élelmiszerkészleteket halmozott fel, biztosítandó az élelmezést, hiszen több országban is kijárási korlátozás van, ezért aki fél, hogy megfertőződhet, az otthon marad, és azt fogyasztja, amit korábban beszerzett.

És itt jönnek képbe a tartós élelmiszerek, és közülük is a konzervek, amelyekben az élelmiszerek, különböző készítmények sokáig megőrzik a szavatosságukat, és még az ízvilágukban sem keletkezik különösebb változás.

Igen ám, de ahhoz, hogy minden kaja finom maradjon a fémkonzervekben, és sokáig is elálljon a kamra polcán, ahhoz a gyártás során a konzervdobozokat úgy védik a rozsdásodástól például, hogy a belsejüket a műanyaggyártás során legtöbbet használt adalékanyaggal, Biszfenol A-val vonják be, amely megtalálható még a műanyag üdítős palackokban is, és ami képes idővel beépülni a szervezetbe.

Vizsgálatok alapján kiderült, hogy egy halkonzerv elfogyasztása után a Biszfenol A akár 20-szoros mennyiségben is kimutathatóvá válik a véráramban, ami azért probléma, mert a vegyület változásokat eredményezhet az endokrin-rendszerben, felborítva a szervezet hormonháztartását, de akár elhízást, érrendszeri problémákat, cukorbetegséget is okozhat.

A legveszélyesebb a tonhalkonzerv, de a kukoricát, spárgát és csirkehúst tartalmazó konzervektől is óvakodni kell.

A tonhalas konzervben még mérgező cink-oxid és higany is lehet, ami leginkább idegrendszeri rendellenességeket okozhat, és megakadályozza az Omega-3 és a foszfor felszívódását. És a legtöbb nőgyógyász nem is ajánlja a várandós nőknek a tonhalkonzerv fogyasztását.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!