A tojás héja az egyik legjobb ásványi anyag forrás, sőt 90%-ban kalciumot tartalmaz. A kalcium könnyen felszívódik az emberi szervezetben, mivel szerkezete megegyezik a fogak és csontok felépítésével.
Ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, nem csak a kalciumhiányt tudjuk megelőzni, hanem megakadályozhatjuk a csontritkulást is. Emellett pedig segít a vérsejt termelésben, melynek fontos szerepe van a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésében. A tojáshéj tartalmaz még cinket, vasat, rezet, mangánt, foszfort, fluort, krómot és molibdént is.
A sok tojáshéj fogyasztása nagyon egészséges, javasolt naponta 2-3 gramm összetört tojáshéjat megenni.
1. Erősíti a szervezetet és frissíti a vért
Miután felhasználtunk öt tojást, a héjakat ne dobjuk ki, alaposan mossuk meg, majd törjük darabokra, és adjuk hozzá 3 liter vízhez. A keveréket tegyük a hűtőszekrénybe, majd hét nap után igyunk meg belőle naponta 2 csészével. Hogy kellemesebb legyen az íze, adhatunk hozzá egy-egy kevés citromlevet.
2. Az egészséges pajzsmirigyért
8 tojás héját törjük apró darabokra, majd adjuk hozzá 2 citrom kicsavart levét. Hagyjuk a hűtőben állni 3-4 napig, majd keverjünk hozzá egy fél kg. mézet. Tároljuk ismét 7 napig a hűtőben, majd együnk naponta háromszor egy-egy teáskanállal belőle. Mindig evés után fogyasszuk.
3. Gyomorhurutra vagy fekélyre
Négy tojás héját őröljük teljen porszerűvé, keverjük össze két evőkanál citromlével, majd amikor a héjak megpuhultak, keverjünk hozzá 100 ml meleg tejet. Ezt a keveréket fogyasszuk naponta kétszer, reggel éhgyomorra, és este lefekvés előtt.