KezdőlapÉletmódEzt az ételt SOHA ne rendeld egy étteremben: „A baktériumok melegágya”!

Ezt az ételt SOHA ne rendeld egy étteremben: „A baktériumok melegágya”!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Elsőkézből érkezik az információ, amelyet senki sem szeret nagy dobra verni, sőt! De most kiszivárgott, hogy melyik az a bizonyos fogás, amelyet „tilos” megrendelni egy étteremből, már ha kedves számunkra az egészségünk. Egy gondoskodó baráti figyelmeztetésként indult, de sokunk testi épségét megóvhatja…

Az Egyesült Királyságból származó Julia osztotta meg a tapasztalatait a TikTok-on, miután beszélgetett az egyik barátjával, aki étteremtulajdonos. A vendéglátós „bennfentes információkat” adott neki arról, milyen ételeket kerüljön el nagyívben az étlapról, ha nem szeretne ételmérgezést kapni.

Ő, személy szerint az elegáns éttermekben sem fogyasztana ilyent, sőt, még a saját vendéglője konyhájából sem kérné! Ezek a fogások ugyanis „a baktériumok melegágyai” – állítja az illetékes.

Elsőként a „Különlegességek” menürészben szereplő összes ételt érdemes kerülni. Bár azt gondolnánk, a címszó a szezonális csemegéket, helyi specialitásokat fedi, nem így van.

„Ártalmatlannak hangzik, de a szakmában ez gyakran azt jelenti, hogy ’el kell adnunk, mielőtt romlik’. A szósz elfedi az étel korát, a köret eltereli a figyelmet – és mire befejezed, gyakorlatilag a tegnapi maradékért fizettél drágán” – magyarázta.

Másodszor, olyan étteremben sose rendeljünk tenger gyümölcseit, amelynek semmi köze nincs a tengerparthoz. A nyílt vizektől távol eső vendéglőkben már „gyanús” a kagylók, herkentyűk frissessége, ezért jóval magasabbak az egészségügyi kockázatok is, nem beszélve arról, hogy a tenger gyümölcsei már eleve egy kényes alapanyag, amellyel nem érdemes játszani.



Nem is gondolnánk, de az italokhoz adagolt jéggel is érdemes vigyáznunk, különösen a forgalmasabb bárokban – figyelmeztetett az étteremtulajdonos. Ott ugyanis, ahol sok a vendég, a személyzet annyira elfoglalt, hogy nincs ideje megtisztítani a gépeket. „Gyakorlatilag egy hűtött petri-csészét szürcsölgetünk” – fogalmazott, nem túl étvágygerjesztően…

Végül pedig, a vendéglátós a csirkét említette: ha nem hőkezelik megfelelően, ez az alapanyag a szalmonella-mérgezés egyik leggyakoribb okozója. Mi több, még főzés után is, a büfékben vagy a svédasztal-típusú éttermekben hagyott csirke „tökéletes táptalajt nyújt a baktériumoknak”, ha fűtött tálcákra vagy „nagy térfogatú helyekre” teszik.

„Nem ellenőriznek minden tálcát, ahogy kellene. Nem látod, de 12 órával később érezni fogod” – árulta el.

A tulaj adott még egy jótanácsot Juliának, amelyet valamennyien megfogadhatunk. Tegyük fel magunknak a kérdést: az általunk kiszemelt fogás milyen gyorsan kerül ki a konyhából? Ha túl sokáig időzik a konyhában, az általában biztos jele annak, hogy „hagyjuk ki a napi menünkből”. Vagyont spórolhatunk meg, ha okosan költünk élelemre, „…és talán egy ájszakát a vécén”, amennyiben okosan rendelünk – nyomatékosított a TikToker.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet