Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Kíváncsi vagy, hogy milyen üzenetet próbál közvetíteni a tested számodra akkor, amikor folyamatosan savanyúság után sóvárogsz? A kutatók szerint, amikor valami sósra vágyunk, az általában a kiszáradás jele.

A savanyúságok magas nátriumtartalmúak, és a nátrium fontos elektrolit, amely segít fenntartani a test hidratációját. Tehát amikor valami sós után vágyunk, a testünknek minden bizonnyal vízre van szüksége.

A táplálkozási szakértő, Amy Shapiro szerint, az üzenetek itt nem érnek véget: “A kutatások azt mutatják, hogy a só, akárcsak a cukor, függőséget okozhat és befolyásolhatja az agy azon célterületeit, amelyek diktálják a sóvárgást. És mivel a sótolerancia kialakítható, ezért minél többet fogyaszt belőle az ember, annál többet akar majd.”

Mit jelent, ha mindig sós ételek után vágyunk?

“Ha a vágy állandóvá válik, nagyon fontos, hogy erről konzultáljunk az orvosunkkal” – mondja Lee Cotton táplálkozási szakértő.

“A kutatások azt mutatják, hogy a só iránti vágy egy megváltozott egészségi állapot tünete lehet, mint például mellékvese elégtelenség vagy Bartter-szindróma, de ugyanakkor jelezheti a dehidratációt vagy PMS-t (premenstruációs szindrómát).” – tette hozzá.

Fontos azonban az öndiagnózis elkerülése és az étvágy változásainak megbeszélése az orvosunkkal.

Ha csökkenteni szeretnénk a savanyúság iránti függőségünket, fogyasszunk néhány szem olívabogyót vagy főtt zöldségekből készített „egészséges” csipszet. De elmajszolhatunk akár egy jó marék pattogatott kukoricát vagy egy vékony szelet sajtot is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!