Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A halhús ínyencségnek számít, viszont nagyon veszélyes is lehet, amennyiben nem tudod, hogyan kell fogyasztanod.

Elegendő egy másodpercnyi figyelmetlenség, és a csont máris megakadhat a torkodon. Ha ez megtörténik, azonnal orvoshoz kell menned, ám míg eljutsz a dokihoz, jó lesz megtanulnod pár trükköt, hogyan enyhítsd a fulladozást.

1. Ne pánikolj!

Nagyon ritka esetekben történik meg, hogy a halcsont ténylegesen kárt tesz a nyelőcsőben. Inkább a kellemetlenség az, amit el kell viselned, ezért jobb, ha kizárod a feszültséget. Próbálj meg nyugodt maradni, ne pánikba esni. Higgadt fejjel sokkal könnyebben kihúzhatod magad a pácból.

2. Köhögj erősen

A köhögés kimozdíthatja a megakadt csontot, így az nagy valószínűséggel távozik, még mielőtt egyéb beavatkozásra lenne szükség.

3. Igyál sós vizet

Egy pohár vízbe oldj fel egy kis sót, és idd meg a folyadékot jó nagy nyelésekkel. A módszer elsősorban a kis csontoknál hatékony, melyeket könnyebb kimozdítani, a víz pedig a gyomorba szállítja őket, ahol megszűnik a veszély.

4. A kenyér-alapszabály

Ha torkodon akadt egy szálka, falj be gyorsan egy nagyobb darab kenyérbelet, lehetőleg friss legyen, majd rágd néhány másodpercig, aztán nyeld le. A halcsont nagy eséllyel tapad hozzá vagy áll bele a kenyérbe, általa pedig a gyomorba kerül. Hatékonyabb a módszer, ha előbb mogyoróvajjal kened meg a kenyeret.

5. Használj olívabogyót

Főzz fel 5-6 szem olívabogyót 150 milliliter vízben, majd lassan idd meg a folyadékot, míg meleg. A hőtől a csont megpuhul, rugalmassá válik, és távozik a torokból néhány perc után. Másik variáns, hogy meleg olívaolajat kortyolsz – a hatás ugyanaz, és a szálka okozta sérülések is begyógyulnak.

6. Rizs

Főzz meg 100 gramm ragacsos rizst, és edd meg. Ne rágd egyáltalán a rizst, csak nyeld le! Hatása a kenyérbélhez hasonló, ráadásul meleg is, így jobb eséllyel távolítja el a fulladást okozó csontot.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!