Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ha van olyan rokonod, aki bőrrákban szenved, akkor neked is rendszeresen el kell látogatnod az orvoshoz. A rákos megbetegedésekre való hajlam az esetek 5-10%-ában öröklődik. Számos DNS-mutáció örökletesen terjed. Ez vonatkozik a bőrrákra is. Mind a karcinóma, mind a melanoma előfordulhat több generációban.

A szakértők szerint azoknak, akiknek a családjában előfordult bőrrák, nagyobb figyelmet kellene fordítsanak a bőrgyógyászati ellenőrzésre, és rendkívül ébernek kell lenniük.

Előfordult a családodban bőrrák?

Azoknak, akiknek a családjában már előfordult bőrrák, egész életükben oda kell figyeljenek a bőrükre. A gyerekeiknek úgyszintén.

„10 évvel ezelőtt volt egy melanomás betegem. Megműtöttem, és most jól van. A fia most 40 éves. Annak ellenére, hogy tájékoztattam róla, hogy rendszeresen, minden 6 hónapban ellenőrzésre kell járnia, csak most jelent meg nálam, egy gyanús anyajeggyel. Megműtöttem, és elvégeztünk egy szövettani vizsgálatot. Kiderült, hogy melanoma. Az elmúlt 10 évben csak egyetlen egyszer volt konzultáción. De ettől a pillanattól kezdve tisztában lesz a kockázattal, ő is, és a gyerekei is, és az egész család rendszeresen jár majd ellenőrzésre” – mondta Mihaela Leventer bőrgyógyász.

Tehát, ha az egyik szülő, vagy testvér bőrrákban szenvedett a kockázat a többi családtag esetében is megnő. Hasonlóképpen, egy olyan személy, akinél egyszer már diagnosztizálták a bőrrákot, nagyobb valószínűséggel lesz újra beteg. Természetesen nem csak a genetikai tényezők játszanak szerepet a bőrrák kialakulásában. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ha túlságosan gyakran ki vagyunk téve az ultraibolya sugárzásnak, az nagyban elősegítheti a bőrrák leggyakoribb formáinak kialakulását.

Látogass el gyakrabban a bőrgyógyászhoz!

„Azt tanácsolom, hogy az egzotikus nyaralások szerelmesei járjanak rendszeres bőrgyógyászhoz. Én is szeretem a napsütést, de míg 50 évvel ezelőtt az egész nyarat a tengerparton töltöttem, most, amikor annyiszor figyelmeztetnek a veszélyre, inkább választom az UV-védelmet. A mindenki által ismert krémek mellett léteznek fényvédő anyagokkal átitatott szövetek, olyan neoprén ruhák, amelyek megvédenek, ha a szabadban sportolunk. De ha ezeket túl drágának találjuk, egyszerűen kereshetünk egy kis árnyékot” – mondja dr. Leventer.

A veszélyes bőrelváltozások néha triviálisak vagy hasonlóak a jóindulatú elváltozásokhoz. Ebbe a kategóriába tartoznak az aktinikus keratózisok, amelyet lényegében a rákot megelőző állapotnak tartanak, ezek kicsi, durva tapintású, rózsaszín foltok, amelyek a napfénynek kitett területeken jelentkeznek. Az ilyen típusú bőrelváltozásokat kezelni kell, és a betegnek rendszeresen el kell látogatnia a bőrgyógyászhoz, megelőző célzattal. Más esetekben a bőrelváltozások daganatos jellegűek, és azokat helyesen kell diagnosztizálni.

„Volt egy betegem, akit nemrégiben műtöttem egy olyan bőrelváltozással, ami nagyon hasonlított egy lipómához (zsírdaganathoz), láthatóan kiemelkedett a bőr felületéről, vörös volt, és érzékeny az érintésre. Lehetett egy elfertőződött faggyús ciszta, lipóma, vagy egy szerv rákos megbetegedésének áttéte a bőrön. A meglepetés az volt, hogy a biopszia során kiderült, hogy a spinocelluláris carcinoma (a bőrrák második legelterjedtebb formája) egy sajátosabb, furcsább megjelenéséről van szó, amely a modern kezelési protokolloknak megfelelően újabb műtétet igényelt” – meséli dr. Mihaela Leventer.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!