A balkáni népek többsége előszeretettel használja a borslé névre hallgató, a búzakorpa erjesztése révén nyert savanyító levet, amely nem csak különleges ízt ad az ételeknek, leveseknek, de még egészséges is, mivel számtalan hatékony enzimet, aminosavat, B-vitaminokat, szelént tartalmaz.
Enyhén savanyú íze kiemeli az ételek valódi zamatát, 100 ml borslé mindössze 7,7 kalóriát tartalmaz, így nem kell félni, hogy felszaladnak a kilók miatta, emellett tisztítja a szervezetet, serkenti az emésztést és szabályozza a vércukorszintet.
Három hétig tartó borslé kúrát érdemes tartani, majd azután 7 napos szünetet kell beiktatni. A szakértők szerint étkezések előtt 15 perccel kell meginni 100 ml borslét, amelyet idővel 200 ml-ig lehet feltornászni. Ha túl savanyú lenne a lé, lehet vízzel, netán bio almalével hígítani. Akik krónikus gyomorbántalmaktól szenvednek, nekik nem ajánlott kipróbálni a kúrát.
Hozzávalók:
- 1 kg búzakorpa;
- 9 liter meleg víz;
- 200 g kukoricadara;
- 20 g sörélesztő;
- friss/szárított kapor, lestyán;
Elkészítés:
Egy üveg-, vagy agyagedénybe búzakorpát keverjük össze a kukoricadarával, valamint a sörélesztővel, majd adjunk hozzá 1 liter langyos vizet, és hagyjuk kelni 30 percen keresztül. Ezután mehetnek bele a fűszerek, és a többi meleg víz, a végén pedig egy nagy gézzel fedjük le az edényt, és hagyjuk szobahőmérsékleten 4 napig erjedni.
Eleinte óvatosan keverjük meg naponta a levet egy fakanállal. Ha már besavanyodott, szűrjük le, öntsük át egy lezárható üvegbe, és tároljuk a hűtőben.