KezdőlapÉletmódValószínűleg te is rosszul mosod a zöldségeket és gyümölcsöket - A szakértő...

Valószínűleg te is rosszul mosod a zöldségeket és gyümölcsöket – A szakértő szerint ez a helyes módszer

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Megvan rá az esély, hogy rosszul mosod meg a zöldségeket és gyümölcsöket, ez pedig különböző betegségekhez vezethet, és akár súlyos következményekkel is járhat.

Bár a zöldségek és gyümölcsök megmosása olyan egyszerű feladatnak tűnhet, amink nem kellene különösebb nehézséget okoznia, a szakértő szerint, ha nem megfelelően végezzük el ezt az egyszerű, de fontos lépést, annak akár súlyos következményei is lehetnek. A mosással eltávolítjuk a termesztés során használt növényvédő szereket, a bogarakat és szennyeződéseket, valamint az esetleges baktériumokat.

Az E. coli baktérium fertőzés veszélye például különösen nagy kockázatot jelenthet. Egy Egyesült Királyságbeli szupermarket szendvicsében E.coli baktériumot találtak, amely a felhasznált salátára vezethető vissza, és egy brit vásárló halálát okozta, ezért létfontosságú, hogy minden friss terméket alaposan megmossunk fogyasztás előtt.

Ugyanakkor a fertőzés megelőzése érdekében mindig mossunk kezet, és mossuk el a vágódeszkát is. Dr. Deborah Lee ezenkívül azt tanácsolja, hogy soha ne fogyasszunk olyan ételeket, amelyeknek lejárt a szavatossága, még akkor se, ha az csak az előző napon járt le. Ez minden termékre vonatkozik, beleértve a becsomagolt salátákat is.

Amikor a fejes salátát feldaraboljuk, dobjuk ki a megbarnult vagy sérült részeket, és távolítsuk el a külső leveleket. Dr. Deborah Lee azt tanácsolja, hogy mindig a csap alá tartva mossuk meg a salátát, körülbelül 30 másodpercen át, mivel ha egyszerűen csak beáztatjuk egy tál vízbe, nem biztos, hogy megszabadulunk a baktériumoktól.

Bár az előre csomagolt salátán általában feltüntetik, ha már megmosták azt csomagolás előtt, a biztonság kedvéért nem árt még egyszer átmosni.



A gyökérzöldségeket különösen fontos megmosni, mivel ezek sárosak lehetnek, és a szennyeződéseket nehezebb eltávolítani felaprítás után. A gyümölcsöket, például az almát szintén a csap alatt, hideg vízzel kell megmosni, és érdemes egy kefével is átdörzsölni a héját. A puhább gyümölcsöket ellenben jobb beáztatni egy adag vízbe, aztán leszűrni.

Sokan szódabikarbónát is használnak, hogy a gyümölcsök és zöldségek extra tisztaságáról gondoskodjanak. Lisa Marley séf és táplálkozási szakértő is ezt a módszert javasolja.

„A vízzel való mosás önmagában segíthet eltávolítani néhány baktériumot, de az ecetes-szódabikarbónás oldat használata hatékonyabb lehet az E.coli fertőzés kockázatának csökkentésében” – mondja a szakértő.

Azt javasolja, hogy a gyümölcsöt vagy zöldséget áztassuk be egy liter vízbe, majd adjunk hozzá 150 ml fehér ecetet és 40 g szódabikarbónát, keverjük össze, és ötperces áztatás után alaposan öblítsük le.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet