KezdőlapÉletmódEgészségÍgy készíts egészséges korpaciberét házilag!

Így készíts egészséges korpaciberét házilag!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A bors leginkább az erdélyi románság kedvenc ízesítője, de Csángóföldön is nagymértékben fogyasztják. Tisztában vannak vele, hogy mennyire jó aromát kölcsönöz az ételeknek, de ismerik az egészségre gyakorolt számos jótékony hatását is. 

korpacibere

A bors egy búza- vagy zabkorpából készített savanyított lé. A román konyhában borsként emlegetik az a levest is, mely a savanyított lé segítségével készül el. Magyar megfelelője a korpacibere.

Emlegetik még orosz bors vagy cékla bors néven is, hiszen más országokban sokszor céklát is használnak az elkészítéséhez. Ez esetben a megszokottabb sárgás színű lé, vörös színű. A bors nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Többek közt sok C-és B-vitamint, esszenciális aminosavat és szénhidrátot tartalmaz.

A román népi gyógyászatban a tisztított búzakorpából készített borsot a túlzott alkoholfogyasztás következtében kialakuló panaszok kezelésére is használják. Egy két tányér borsleves elfogyasztása után újra helyreáll a szervezet egyensúlya. A bors leves megtisztítja a szerveztet a méreganyagoktól, távol tartja a vírusokat és baktériumokat, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Segítségével megelőzhető a trombózis és a szívinfarktus, csökkenthetőek a neuropszichiátriai betegség tünetei is, mint például a depresszió, stressz, ideggyengeség. Ajánlott tuberkulózis, gyomorfekély, gyomorhurut és cukorbetegség esetén is fogyasztani. A bors lé ideg-és emésztésserkentő hatással bír, ajánlott azoknak is beiktatni az étrendjükbe, akik emésztési problémákkal küzdenek.



Így készíthetjük el a korpaciberét:

  • 250 gr. búza- vagy zabkorpa
  • 100 gr. kukoricaliszt
  • 2 szelet barna kenyér
  • víz

Első ízben az edény, amiben a korpaciberét készítjük legyen üvegből. Az összes hozzávalót beletesszük egy nagy, legalább 8 literes befőttes üvegbe. Tegyünk oda főni 4-5 liter vizet, majd amikor felforrt óvatosan, hogy az üveg ne repedjen meg hozzá lehet önteni a többi hozzávalóhoz.

A befőttes üveg tetejét fedjük le egy edénnyel, majd az egészet csavarjuk egy ruhába, hogy minél több ideig melegen maradjon. Gyakorlatilag dunsztba tesszük. A víz akár 2-3 napig is melegen maradhat, ezt időnként egy fakanállal jól megkavarjuk.

Amikor jól besavanyodott leöntjük róla a vizet és kiveszünk a korpaciberéből 800 grammnak megfelelő mennyiséget, a többit eldobjuk, majd jól kiöblítjük a 8 literes befőttes üveget.

Második fázisban ismét ugyan annyi mennyiség hozzávalóval elkészítjük a keveréket, csak ezúttal a kenyeret nem tesszük bele, helyette azt a 800 grammot adjuk hozzá, amit az elsőből kivettünk.

Amikor a második adag is besavanyodik, fel is használhatjuk.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet