A paszulyleves az egyik legközkedveltebb leves, sokan imádják, és gyakran készítik is, azonban azok számára, akik gyomorproblémákkal küzdenek, akár kellemetlenségeket is okozhat.
Az alábbiakban eláruljuk, hogy készítsd a paszulylevest, hogy elkerüld a kellemetlen puffadást, gyomorproblémákat.
Hozzávalók:
- 500 gramm paszuly;
- 200 gramm füstölt oldalas;
- 500 ml paradicsomlé;
- 1 fej vörös hagyma;
- 1 kötés zöldhagyma;
- 2 csokor kapor;
- 2 csokor petrezselyemzöld;
- 3-4 evőkanál napraforgóolaj;
- 2 piros paprika;
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika;
Elkészítés:
Válogasd meg a paszulyt, mosd meg, majd áztasd be estétől reggelig. Ezután szűrd le, majd tedd oda langyos vízbe főni a paszulyt. 2-3-szor cseréld le a vizet, így kifőnek belőle azok az anyagok, amelyek felelősek a puffadásért, gázképződésért.
Közben tisztítsd meg a hagymát, vágd apróra, és pirítsd meg az olajon, majd add hozzá a kockára vágott paprikát, a paszulyt, a pirospaprikát, és öntsd fel 2 liter vízzel. Mikor felforr, öntsd hozzá a paradicsomlevet, sózd, és borsozd meg ízlés szerint.
Az oldalast vágd kisebb darabokra, majd pirítsd meg egy kevés olajon, és tedd a levesbe. Tálalás előtt szórd meg a levest apróra vágott petrezselyem zölddel és kaporral.
Néhány trükk, amit mindenképp be kell tartanod:
– mindig felforralt vizet önts a paszulyra, 30 percig főzd, majd önts rá egy újabb adag vizet egészen addig, míg megpuhulnak a paszulyszemek.
– annak érdekében, hogy elkerüld a gázképződést, használj minél több zöldséget (paprikát, paradicsomot, zellert, petrezselymet stb,) a leveshez. A magas rosttartalom miatt a zöldségek nagyon jó hatással vannak az emésztésre.
– soha ne használj alumíniumedényt, mert ez igen káros a szervezetre, inkább a rozsdamentes acél edényt részesítsd előnyben. Ha nem találsz ilyen edényt, akkor tegyél főzés közben egy rozsdamentes acél evőeszközt, és egy teáskanál szódabikarbónát az edénybe. Soha ne keverd a babot a burgonyával, mert így nagyobb az esélye a gázképződésnek.
– a paszulyos ételek előtt mindig fogyassz valamilyen gyümölcsöt.
– az apróra vágott petrezselyemzöld, vagy a kömény könnyíti a paszuly emésztését.
– az édeskömény csökkenti a gyomorégést.
– a megfelelő folyadékbevitel megakadályozza a puffadás kialakulását, érdemes a szénsavmentes vizet előnyben részesíteni.