KezdőlapÉletmódEgészségÍgy készítsünk alkoholmentes gyógynövényes tinktúrát

Így készítsünk alkoholmentes gyógynövényes tinktúrát

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A gyógynövény tinktúrában a növények hatóereje sokkal hosszabb ideig megmarad. Ilyen formában könnyen és hosszabb ideig tárolható a természetes orvosság.

almaecet-tinktura

A legtöbb tinktúra alkohol felhasználásával készült, de most nézzük egy olyan receptet, melyhez szükségtelen. Így nyugodtan használhatják azok is, akiknek nem ajánlott vagy tilos alkoholt fogyasztani.

Az ecet az egyik legjobb folyadék, mellyel helyettesíthető az alkohol, és ugyanolyan tartósító hatással rendelkezik. Az almaecet ideális bázisanyag azok számára is, akiknek tilos az alkohol.

A tinktúrák kis mennyiségben könnyen szállíthatóak, hamarabb felszívódnak a véráramban, különösen, ha a nyelv alá csepegtetjük.

Mire lesz szükség?

  • almaecetre
  • szárított gyógynövényre (bármelyik része, ami használható, akár gyökér, akár levél, akár a teljes növény, de ne porított formában használjuk, hanem vagdossuk nagyobb darabokra)
  • egy tiszta géz darabra
  • szűrőedényre
  • egy üveg vagy rozsdamentes acélból készült tálra
  • tölcsérre
  • egy sötét üvegre

Elkészítés: Tegyük a gyógynövényeket egy befőttes üvegbe, úgy, hogy kicsit több, mint háromnegyed részig töltsék meg azt. Majd töltsük fel ecettel az üveget, és fedjük le. Kerüljük a fém fedőt. Az ecetet előre meglangyosíthatjuk, és úgy használjuk, hiszen akkor könnyebben kioldódnak a növény tulajdonságai. Akár össze is turmixolhatjuk a keveréket.



Címkézzük fel az üveget az előállítás dátumával, és az összetevők listájával. Tároljuk sötét, hűvös helyen egy hónapig, úgy, hogy kétnaponta alaposan kavarjuk meg egy fakanállal. Egy hónap után szűrjük le a géz segítségével, jól nyomkodjuk ki, majd töltsük egy sötét üvegbe. Tehetjük kisebb, egy pipettával ellátott üvegbe, hogy bárhová magunkkal tudjuk vinni. Az ajánlott napi adag 50 kilónyi testsúlyonként egy-egy teáskanál.

Bármilyen gyógynövényt használhatunk, így sokkal tovább megőrzik tulajdonságaikat, mint szárított formában.

Mi a titka a jó tinktúrának?

  • szinte színültig töltsük a befőttes üveget, mivel a levegő gyorsan károsítja a gyógynövényeket
  • akkor készíthető a legjobb tinktúra, amikor telihold van, és lehetőleg újholdkor szűrjük le
  • kerüljük a tűző napot a tinktúra pihentetési helyéül
  • a tinktúra négy vagy hat hétig használható, de meghosszabbítjuk ezt az időpontot, ha elkészültekor nem szűrjük le azonnal az egészet, hanem ott hagyjuk állni az ecetben
  • a keverékhez ne adjuk vizet, és inkább szárított, mint friss növényeket használjunk
RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet