Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Időnként azonban le is kell cserélni!

A fogorvosok szerint ajánlott legalább három havonta vagy akár ennél rövidebb időközönként lecserélni a fogkefénket, ha úgy látjuk, hogy nagyon elhasználódott, és a sörték elvesztették formájukat.

A fogkefe mindig legyen higiénikus, tiszta, és ne legyen szétnyomódva, elhasználódva. Egy szétment, puha fogkefével nem lehet hatékonyan megtisztítani a fogak közötti réseket, a fogínyt, ezért sokkal nagyobb az esélye a fogkő kialakulásának.

A Nemzetközi Fogorvosok Szövetsége szerint ajánlott évente 4-5 alkalommal lecserélni a fogkefét, de addig is, amíg egy újat vásárolsz, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy tiszta és baktériummentes fogkefét használj. A fogkeféd egy igazi baktériumtelep lehet, és ha nem fertőtleníted, csak még jobban elszaporodnak benne a kórokozók.

Az alábbi 3 módszer segítségével könnyen fertőtlenítheted a fogkeféd!

1. Egy pohárba tölts egy kevés szájvizet, és fogmosás után a bő vízzel átmosott fogkefédet ebbe állítsd bele fejjel lefelé. Egyes szakértők szerint a legjobb, ha egy egész éjszakán át a szájöblítő vízben hagyod állni a fogkeféd. Ez nem biztos, hogy a legjobb ötlet, mert lehet, hogy a hosszú ázás hatására túlságosan megpuhul a fogkefe sörtéje.

2. Legköltséghatékonyabban és legegyszerűbben az oxigénes víz segítségével fertőtlenítheted a fogkeféd. Hagyd néhány órán keresztül oxigénes vízben ázni a fogkeféd, majd használat előtt alaposan mosd ki bő vízzel.

3. Állítsd a fogkefét annyi vízbe, hogy ellepje a sörtéket, majd várj míg felforr, és főzd 2-3 percen keresztül. A fogkefe kifőzése által hatékonyan megszabadulhatsz a káros baktériumoktól. A módszer hatékonyságát növelheted, ha 1-2 teáskanál konyhasót is adsz a vízhez.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!