Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mindannyiunknak vannak jó – és kevésbé jó szokásai, melyeket rendszeresen elkövetünk, talán anélkül is, ahogy akarnánk. Ösztönösen jönnek, különösebb habozás vagy megfontolás nélkül, meghatározva minket, egyéniségeket.

Az ember viszont élete végéig tanul. Levetkőz és magára vesz szokásokat, fejlődik. Fejlődni pedig csodálatos dolog. Így válhatunk jobb emberré, és érhetjük el azt az életet, amire vágyunk.

Íme 25 szokás, melyen mindenképp dolgoznod kellene.

1. Ünnepeld meg az apró győzelmeket. Minden egyes nap egy megnyert csata. Próbáld meg ezt észrevenni, és mondd magadnak: „Megcsináltam!”. Az apró győzelmek értékelése serkenti a dopamin – a boldogsághormon termelődését.

2. Nevess. A hangos nevetés során endorfin szabadul fel, ezért is fontos, hogy minél gyakrabban, szívből nevess.

3. Vezess naplót. Az írás segít abban, hogy őszintén és szabadon kifejezhesd az érzéseidet, cenzúra és mások véleménye nélkül. A napló felkínálja számodra a lehetőséget, hogy megoszthasd, de mégis magad maradhass a legmélyebb gondolataiddal.

4. Engedd szabadjára a képzeleted. A kreatív tevékenységek erősítik az elmét és a szellemet. Bármit választhatsz, rajzolj, fess, fotózz, írj, főzz, köss, énekelj! Lényeg, hogy jól érezd magad.

5. Mozogj. Endorfin szabadul fel akkor is, ha például nyújtógyakorlatokat végzel, illetve ha a kedvenc zeneszámodra táncolsz.

6. Meditálj. Azok az emberek, akik rendszeresen meditálnak, sokkal összeszedettebbek. Teremts rendet a gondolataidban, láss világosan, és légy jelen az életedben!

7. Olvass. Az olvasás intelligensé tesz, javítja a memóriát. Minél többet olvasol, annál színesebb lesz a szókincsed, helyesebben tudsz írni és fogalmazni.

8. Masszíroztass. Szeresd meg a masszázst, és járj el masszíroztatni, ahányszor csak tudsz. Ettől ugyanis oxitocin szabadul fel a testedben, amitől sokkal jobban érzed majd magad.

9. Csak pozitívan. Minél gyakrabban juttasd az eszedbe, hogy boldog ember vagy. Tanuld meg, hogyan lépd át könnyedén a nehézségeket, és őrizd meg a jó hangulatod. A problémákban keresd mindig a lehetőségeket.

10. Bánj jól másokkal. Ha magaddal pozitív vagy, akkor másokkal is viselkedj hasonlóképpen, tiszteletadóan.

11. Légy megbízható. A bizalom ugyanis pozitív érzéseket kelt. Ha bizalmat gerjesztesz, oxitocin árasztja el a testedet.

12. Lépj ki a komfortzónádból. Ha nehézségekbe ütközünk, új dolgokkal találkozunk, sokkal ihletettebbek vagyunk. A sikerélmény pedig boldoggá tesz, élettel tölt fel, mint ahogyan az is, ha elfogadjuk a dolgok új állását.

13. Szünetelj a munka közben. Az agynak ugyanis szüksége van pihenésre. Egy pár perces szünet segít „újratölteni” a neuronjaidat.

14. Menj ki a természetbe. Sok tanulmány bizonyítja, mennyire egészséges az elmének, ha minél több időt töltünk a szabadban. A természet csökkenti a stresszt, elfeledteti a gondokat, és megszabadít a depresszív tünetektől.

15. Hallgass zenét. A dallamok hatására az agyban beindul a neurotranszmitterek szaporodása. Ez pedig erősíti az elme egészségét.

16. Fogyassz egészséges ételeket. A helyes táplálkozás létfontosságú az egészséges test és az erős elme számára.

17. Kortyolj teát. A zöld tea például csökkenti a stresszt, segít az összpontosításban, és fokozza a teljesítőképességet.

18. Keresd a békét, a nyugalmat. A csendes, nyugodt környezet gyógyhatással bír. Az agy tud pihenni, és normális üzemmódban működhet.

19. Fejezd ki a gondolataidat. Kutatások bizonyítják, hogy szavakká formálva a gondolatainkat, megszabadulunk a negatív érzelmektől, a dühtől és a stressztől, melyek együttvéve rombolják az emberközi kapcsolatokat és az egészséget.

20. Használd ki okosan az idődet. Próbáld ki az „időmodul” technikát, melynek lényege, hogy szabj időkorlátot a teendőidnek, melyeket el kell végezned. Így ahelyett, hogy egy dologgal foglalkoznál, míg befejezed, munkálkodj rajta például egy órát, majd szüneteltesd, és fogj hozzá egy másik feladathoz. Egy időzítő remek társ lehet.

21. Költs benyomásokra. Pszichológusok és tudósok egyaránt hisznek abban, hogy ha dolgok helyett szellemi javakra költünk, sokkal boldogabbak és pozitívabbak vagyunk.

22. Mondj köszönetet. Ha naponta köszönetet mondasz, pozitív irányba változik a gondolkodásod. Ne feledkezz meg soha arról, hogy kinek tartozol hálával – a családodnak, a barátaidnak, az életnek.

23. Aludd ki magad. Alvás közben rendeződnek ugyanis az érzelmek, a hangulatok és a viselkedés.

24. Kommunikálj élőben. Találkozz minél gyakrabban az ismerőseiddel, barátaiddal, és csevegj minél kevesebbet a közösségi hálókon. Hallgasd meg a partnered, szenteljetek időt egymásra.

25. Sose panaszkodj; értékeld, amid van. A negatív érzelmek csak negatív gondolatokat szülnek. Mint ahogyan az elégedetlenség is egy ördögi mókuskerék, melyből nehéz a kilépés. Adj hálát azért, amid van – az egészségedért, a családodért, a napi betevőért, és gondolj arra, mennyire nagyszerű életed van.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!