KezdőlapÉletmódEgészségJapánban élnek a világ legegészségesebb gyerekei - 4 dolog, amit a japán...

Japánban élnek a világ legegészségesebb gyerekei – 4 dolog, amit a japán szülők másképp csinálnak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az UNICEF szerint az Európai Unió és az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 41 fejlett országa közül Japán az egyetlen, ahol minden ötödik gyerekből kevesebb, mint egy túlsúlyos.

Mindennek oka pedig a japán „élelmiszer-oktatás” az úgynevezett a shokuiku.

Sagen Ishizuka, úttörő orvos és gyógyszerész 1896-ban alkotta meg a „shokuiku” nevű japán filozófiát. Ez a kifejezés lényegében két szóból származik, amelyek jelentése „enni” és „növekedni”.

A shokuiku arra ösztönzi a szülőket és az iskolákat, hogy tanítsák meg a gyerekeknek, honnan származik az étel, amit megeszünk, és hogy hat az elménkre illetve a testünkre. Ez a koncepció a japán kultúra szerves részét képezi, és ez az egyik fő oka annak, hogy itt élnek a világ legegészségesebb gyerekei.

4 dolog, amit a japán szülők (és iskolák) másképp csinálnak, hogy egészségesebb és jobban táplálkozó gyerekeket neveljenek!

1. Korán bevezetik a shokuiku módszert a gyerekek életébe

A japán orvosok gyakran bátorítják a várandós anyákat, hogy tartsák magukat az „ichijū-sansai” nevű, kiegyensúlyozott étkezési stílushoz. Ennek középpontjában egy tál rizs és miso leves áll, amelyhez egy fehérje-központú étel és két zöldségköret (például tengeri moszat vagy gomba) társul a megfelelő vitaminok, ásványi anyagok és rostok biztosítása érdekében.

Ezt egy tudatos nevelési elv is kiegészíti. Ahogy a gyerekek idősebbek lesznek, úgy kezdenek el tanulni az egészséges táplálkozási szokásokról.

2005-ben a kormány elfogadott egy alaptörvényt a shokuiku népszerűsítése érdekében. Egyes óvodákban a gyerekek saját maguk szüretelik le a zöldségeket, amiket megesznek ebédre, míg az általános iskolákban megismerkednek a zöldségeket, halakat és más élelmiszereket előállító gazdaságokkal, hogy megértsék, honnan származik az étel, amit megesznek.

2. Bátorítják a bento dobozos ebédeket

A bento egy hagyományos japán egytálétel, amelyet bento dobozból szoktak enni. Leggyakrabban otthon készítik el és viszik az iskolába, a munkahelyre, de egyes boltokban is kapható. A hagyományos japán bento doboz rizst, halat vagy húst, zöldségeket és savanyúságot tartalmaz. Lényege, hogy sokkal táplálóbb és egészségesebb, mint a gyorséttermi ételek.

A japán általános és középiskolák több mint 95%-ában van iskolai ebédrendszer. Az ételeket táplálkozási szakértők tervezik meg, és a diákok aktívan részt vesznek az ebéd felszolgálásában. Bár sok óvoda is biztosít ebédet, a házi készítésű bento ebédek is fontos szerepet játszanak a shokuiku népszerűsítésében.

Sőt, az óvónők, tanárok arra bíztatják a gyerekeket, hogy beszélgessenek bento dobozaik tartalmáról, és osszák meg azokat egymással, így a gyerekek új ételeket próbálhatnak ki, és felfedezhetik, mi az, ami ízlik, vagy éppen nem ízlik nekik.

Az ételek helyi, friss alapanyagokból készülnek, például sült tőkehal csemegekukoricával és bok choy-jal, zöldség levessel és egy doboz tejjel, így a gyerekek friss szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak.

3. Tápanyagokban gazdag ételeket főznek nagyobb adagokban és a maradékokat lefagyasztják

Ez nemcsak a mindennapi munkát könnyíti meg azzal, hogy rengeteg időt spórol meg, amit a főzés helyett egyébre fordíthatnak, de egyúttal azt is biztosíthatják, hogy akkor is tudnak tápanyagokban gazdag ebédet készíteni, amikor nem sok zöldséget vagy gyümölcsöt lehet kapni.

4. Üdítő helyett inkább vizet vagy teát isznak

Az árpatea például rendkívül népszerű minden korosztály körében, és remek alternatívája a cukros teáknak és az ízesített bolti italoknak.

Ugyanakkor a szülők sokszor friss gyümölcsökből készítenek turmixot a gyerekeikkel, miközben elmondják nekik, honnan is származnak a felhasznált gyümölcsök.

Az ehhez hasonló szokások már nagyon fiatalon kialakítják az egészséges táplálkozás alapjait a gyerekekben.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet