KezdőlapÉletmódKényelmes és divatos edzőcipők sportoláshoz

Kényelmes és divatos edzőcipők sportoláshoz

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Aki rendszeresen sportol az tisztában van vele, hogy a helyes lábbeli nélkül nehezen megy minden. Helytelen cipőben talán nem élvezzük az edzést, és teljesítményünk sem lesz a csúcson.

Az edzőcipő egy olyan befektetés, amely hosszabb távon megtérül és a lábunk is hálás lesz. Egy rossz cipő nem csak kellemetlenségekhez vezethet, mint vízhólyag vagy enyhe fájdalom, de súlyosabb problémákat is okozhat, mint például a bokarándulás vagy térdproblémák. Ne várjon a bajra, sportoljon a megfelelő cipőben!

Mik a legfontosabb tulajdonságai a jó edzőcipőknek?

Az edzőcipőknek három alapvető tulajdonságnak kell megfelelnie:

Stabilitás és tartósság – A cipőnek kellően kell támogatnia a bokáját, különösen oldalt és a saroknál. A fűzős változatok a legjobbak, hiszen igazán testre szabhatók.

Alkalmas talp – Az edzőcipőknek nem szabad csúsznia, rugalmasak legyenek, hogy kövessék minden mozdulatát (mint például egy guggolás vagy futás során).

Megfelelő méret és forma – Ügyeljen arra, hogy a leginkább megfelelő méretet válassza. Mérje le a lábát vagy a cipőtalpbetétjét az ideális méret érdekében.

Fontos, hogy próbálja ki a cipőt, mielőtt komolyan edzene benne. Ha nem passzol, ne habozzon visszaküldeni – sok online boltban van erre lehetősége – és egy másik méretet kérni. Lényeges, hogy a cipő minden lépésnél kényelmes legyen.

Melyik a legjobb modell az edzőcipők közül? Erre nincs igazán egyértelmű válasz. Mindenkinek más az ízlése és a lábformája, így az egyes márkák különböző modelleket kínálnak. Az egyén ízlése dönt. Ma már sokféle edzőcipő közül választhat, így nem csak a forma és a kényelem fontos, hanem az is, hogy kinek melyik szín tetszik a legjobban.

A minőségi edzőcipők ára költségesebb lehet, de megéri a minőségért többet fizetni, hiszen így nem lesznek olyan problémák, amelyek miatt néhány hónapon belül cserélni kellene a cipőt.

Mely lábbelikben nem érdemes edzeni?

  • Szabadidő cipő: Ezeket a lábbeliket normál, városi sétákra tervezték. Nincsenek külön megerősítve vagy védő funkcióval ellátva. Gondolja végig, hogy milyen lenne ezekben súlyt emelni vagy egy fellépőre ugrani.

  • Futócipő: Bár jobb választásnak tűnhet, sajnos még mindig nem ideális. A futócipőket futáshoz tervezték, így a tartásuk és erősítésük teljesen más, mint egy edzőcipőnél. Van futócipő, amelynek talpa csúszik az edzőteremben, és sokan egy kicsivel nagyobb méretet választanak a futáshoz, ami nem lenne előnyös a fitnesztevékenység során.

Milyenek az ideális edzőcipők?

Cipő intenzív mozgásformákhoz (Cross Training, köredzés)

Intenzíven sportol? Ugrál, fut, mászik vagy emel? Akkor olyan lábbelire van szüksége, amely stabil, de egyben rugalmas, jó tartást ad és a sarka szintén enyhén emelt. A Nike Metcon vagy a Reebok Classic edzőcipők a prémium kategóriát képviselik ezen a területen.

Cipő alacsony intenzitású gyakorlatokhoz (Súlyemelés, egyensúlyi tréning, gerinctorna stb.)

Csoportos foglalkozásokon vesz részt, vagy gépeken dolgozik és olyan cipőt szeretne, amely közepes tartást nyújt és olyan könnyed, mintha szinte nem is hordana semmit?

A Reebok Speed TR Flexweave vagy a Nike Air Max mindezt kínálja. További ajánlatokat talál a népszerű hazai webáruházakban vagy az ár-összehasonlító oldalakon. Súlyemeléshez a Nike Air Max Alpha 5 -öt javasolják a hozzáértők.

Cipő súlyemeléshez

Súlyokat emel, esetleg guggolás és deadlift is a programban van? Vagy csak erőnléti edzéseket végez? Ebben az esetben értékelni fogja azokat az edzőcipőket, melyek erős tartást biztosítanak, emelt sarokrésszel, így garantálva a stabilitást a gyakorlatok alatt.

Jóga és pilates lábbelik

Ha a jóga vagy pilates a kedvenc mozgásformája és egy lélegző, komfortos cipőt keres, akkor keressen úgynevezett „wrap” típusokat a maximális szabadság és könnyedség érdekében.

A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy az edzőcipők az edzés alapkövei: tökéletes támaszt és rugalmasságot biztosítanak, miközben a lábat védelmezik a sérülésektől. Az igazi fitnesz-cipő tökéletesen illeszkedik a láb formájához, így minden lépésnél, ugrásnál vagy gyakorlatnál támogat. Nem csak a teljesítményünk javul tőlük, hanem a kényelmünk és biztonságunk érdekében is elengedhetetlenek. Az edzőcipők kínálata pedig igen sokszínű, válasszon kedvére az ismert magyar webshopok egyikében!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet