KezdőlapÉletmódMegérkezett a legújabb temetési módszer, az emberi test komposztálása! Olcsóbb, mint a...

Megérkezett a legújabb temetési módszer, az emberi test komposztálása! Olcsóbb, mint a hagyományos eljárás!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A legújabb temetkezési módszer – az emberi test komposztálása – az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, hiszen viszonylag olcsó és környezetbarát. Az Egyesült Királyságban már kérvényezték, hogy legális legyen ez a módszer.

A test komposztálása sokkal olcsóbb, mint egy hagyományos, koporsós temetés. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő módszer szerint az emberi test egy egyedülálló temetési eljárással kerül vissza a földbe, és mindössze 5500 fontba (7000 dollárba) kerül.

Az Egyesült Államokban, Seattle-ben a Recompose nevű cég foglalkozik a temetkezés ezen formájával, és sokan vannak, akik a hagyományos módszer helyett inkább ezt választják.

Az Egyesült Királyságban is sokan úgy gondolják, hogy sokkal természetbarátabb és olcsóbb lenne a komposztálást választani. A SunLife szerint az átlagos temetés az Egyesült Királyságban minden költséget felszámolva átlagosan közel 10.000 font lehet.

Az eljárás azonban még nem legális az Egyesült Királyságban, annak ellenére, hogy a közösségi médiában már nagyon kampányolnak mellette. Hasonlóan a háztáji komposztáláshoz, az emberi test faforgács, lucerna és szalma keverékében bomlik le.

Komposzt temetés
Fotó: Recompose/Facebook

Ez egy hosszadalmas folyamat, nyolc-tizenkét hétig tart, de csaknem 80%-kal kevesebb energiát használ fel, mint egy hagyományos temetés vagy hamvasztás, a Recompose szerint. Összesen négy fázis van, amelyek közül a második “befekvés” néven ismert, amikor a testet egy nagy edénybe helyezik egy lappancs mögé, egy fehér, méhsejt alakú edénybe.Ezután a Recompose csapata megfigyelés alatt tartja, a talajban a lebomlási mennyiség személyenként változik, de általában körülbelül körülbelül 225-450 kg komposztanyagot vihetnek haza a hozzátartozók. A talajt ezután a családok és szeretteik ugyanúgy használhatják, mint egy klasszikus komposztot, szobanövények és virágoskertek ápolására.

Morgan Yarborough, egy komposztálási engedéllyel rendelkező cég vezetője azt mondta, hogy ha valaki először látja a komposztot, gyakran erős reakciókat vált ki, hisz ezáltal a szeretteik energiája tovább él, és új életet hoz létre.

A Cedar néven ismert helyszíni privát szobák az ügyfelek rendelkezésére állnak, ahol együtt lehetnek az elhunyttal, mielőtt előkészítenék a komposztálást.

Yarborough elmagyarázta: “A nyugodt térben különböző illóolajok, hajkefék, gyertyák, ágyneműk vannak, halk zene szól, és szükség esetén a személyzet mindenben útmutatást nyújt”.

Egyes ügyfelek a “halottak gyógyfürdőjéhez” hasonlították a helyet. Az emberi komposztáláson túl vannak más érdekes, alternatív temetési módszerek is, mint például a vízi hamvasztás, amely során a testet 160 C-os lúgos vízbe merítik – ami valójában az Egyesült Királyságban is legális temetési módszer.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet