Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A tojás, mint már egy korábbi cikkünkben kifejtettük, az egyik leggyakrabban használt élelmiszer. Sütéshez, főzéshez, reggelihez, salátához, fagylalthoz egyaránt szükségünk van rá ugyanúgy, mint a közeledő ünnepi étkezéseknél.

Hol tároljuk a tojásokat?

A legjobb, ha a hűtőn kívül, egy hűvös és természetes napfénytől elzárt helyen tudjuk tárolni tojásainkat. Kevesen tudják, de a hűtőben tárolás nem a legjobb módja a frissentartás végett. Amennyiben a vásárolt tojást nem fogyasztjuk el 1 héten belül, jó, ha megforgatjuk őket a hűtőben kialakított kis rekeszükben.

Ha tovább tároltuk, mint egy hét, akkor felhasználás előtt egy órával már vegyük ki a hűtőszekrényből. Ugyanakkor figyeljünk oda arra is, hogy a tojásokat ne tároljuk hagyma, fokhagyma meg egyéb, intenzív szagú élelmiszer mellett, mert a tojás magába szív minden erős szagot és illatot.

Miről lehet tudni, hogy egy tojás friss?

A friss tojásoknak alacsony az levegőtartalmuk a héjon belül. Legegyszerűbb, ha egy tál vízbe helyezzük őket, és amelyek elmerülnek, azok a frissek, amelyek pedig a tetején úsznak, azok a régebbiek.

Honnan tudjuk, hogy egy tojás keményre főtt-e, vagy sem?

Legjobb, ha olyan személy segédkezik, akinek már van gyakorlata. Amennyiben viszont az asztalnál szeretnénk ezt megtudni, egyszerűen gurítsuk meg finoman az asztalon. Ha egyenletesen forog, akkor kemény. Ha pedig egyenlőtlenül forog, az azt jelenti a belseje puhább.

Egy következő: pörgessük meg, és egy adott pillanatban tegyük ujjunkat a tojásra. Ha rögtön megállt, és az ujjunk elkapása után sem mozog, akkor keményre főtt. Ha az ujjunk elkapása után még ide-oda mozgolódik, akkor a sárgája puha. Miért? A tojás sárgája sokkal puhább, mint a fehérje, ezért a pörgés után még úgymond “lötyög”, és ez kimozdítja az amúgy nyugalmi állapotban lévő tojásunkat.

Mennyit kell főzni a tojást?

Biztos, hogy nem egyszerű, és még a gyakorlott háziasszonyok se mindig tudnak igazán lágy tojást készíteni. Íme néhány jól bevált tipp:

– forralt vízbe téve, 5 perc alatt nagyon lágy

– forralt vízbe téve, 7 perc alatt közepesen lágy, inkább krémes

-forralt vízbe téve, 10 perc alatt kemény

Amennyiben viszont azonnali fogyasztásra készülnek a tojások, érdemes főzés után rögtön hideg vízbe tenni őket, hanem az ún. “belső fövés” változtathat az állagán. Ez attól alakul ki, hogy a héján belül a meleg (vagy éppen forró) levegő megreked, és az eltávolítás után is, egy rövid ideig, még főzheti a tojást…belülről. Ezzel a módszerrel egy lágytojás 3 perc alatt, egy közepesen lágy 5 perc alatt, egy kemény tojás pedig 8 perc alatt készíthető el. A lényege az, hogy a vízből való eltávolítás után pár percig még hagyjuk őket magukban főni.

Más madarak tojásai

Kacsatojás: sárgája sötétebb, íze pedig erősebb, mint a tyúktojásé. A főzést követően a fehérje kevésbé puha, kevésbé krémes. A kemény kacsatojást 15 percig kell főzni.

Libatojás: sokkal ízletesebb, mint a tyúktojás, és omletthez tökéletes. A lágy libatojást 10 percig, míg a keményet 17-8 percig forraljuk.

Fürjtojás: méretben kisebb, és íze kissé erősebb, mint a tyúktojásé, de nagyjából hasonlóak. A lágy fürjtojás 2-3, míg a kemény fürjtojás 5 percig készül.

Bévé


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!