A pirítástól függően 100 gramm mandula 580 és 645 kcal-t tartalmazhat.
A mandula rostot, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ezért fogyasztása igencsak egészséges. A mandulaolaj nemcsak az emésztésre fejti ki jó hatását, jó az izmoknak és az agy működését is pozitívan befolyásolja. Külsőleg is sikeresen alkalmazható hidratáló tulajdonságának köszönhetően, regenerálja és táplálja a bőrt.
Előnyök:
– a mandulában nagy mennyiségű E vitamin található, ami nagyban lecsökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét és a szívbetegségek kialakulását. Ugyanakkor gazdag magnézium és kálium tartalmának köszönhetően megkönnyíti a vér áramlását a testben, valamint rugalmassá teszi a véredényeket, szabályozza a vérnyomást és oxigénhez juttatja a sejteket.
– közvetlenül az étkezés után fogyasztott mandula meggátolja a vér cukorszintjének megemelkedését, ennek köszönhetően a cukorbetegség kialakulása jelentősen csökken.
– kalciumtartalma a csontok egészségében nyújt nagy szerepet.
Az idők során a mandulának vallási szerepet kölcsönöztek, a fáraók pedig mandulával készített kenyeret ettek.
Szárított gyümölcsök: édesen vagy sósan, mindig egészségesek