KezdőlapÉletmódMi rejlik a rémálom mögött?

Mi rejlik a rémálom mögött?

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ha valaki arra kérne bennünket, hogy meséljünk egy nemrégiben látott rémálmunkról, akkor bizonyára mindannyiunknak volna miről beszélni.

Az alábbiakban megpróbálunk magyarázatot adni arra, hogy mik is rejlenek ezeknek a cseppet sem kellemes álmoknak a hátterében, amelyek sok esetben arra késztetnek bennünket, hogy az éjszaka hátralevő részét az éjjeli lámpa fénye mellett töltsük állandó fészkelődés közepette.

Mi váltja ki a rémálmot?

A rémálmot számos tényező okozhatja, mint például: a gyógyszerek, érzékeny gének öröklődése, degeneratív neurológiai betegségek, például Alzheimer-kór, a jelenben átélt traumatikus történések, vagy akár a múlt eseményeinek még be nem gyógyult sebei.

Emellett azok, akik napközben nem hajlandók kifejezni érzelmeiket egy adott téma kapcsán, az éjszaka folyamán jó eséllyel eláraszthatják őket ezen érzelmek intenzívebb formái.

Az álomszakértő, Rosalind Cartwright szerint: „a rémálom egy nem megfelelően működő álom.”

Így ahelyett, hogy a napi eseményeinket integrálnánk a múlt negatív érzelmeibe – ahogyan egy álom során általában tenni szoktuk -, azok az érzelmek, amelyeket agyunk feldolgoz, megakadályozzák, a régi emlékekbe való integrálódásukat, így azok megjelennek alvásunk ideje alatt.

Abban a pillanatban, amikor az elménknek sikerül feldolgoznia őket, a rémálom eltűnik.

Hogyan segíthet bennünket egy rémálom abban, hogy tudatosítsuk érzelmeinket?

Egy rémálom tulajdonképpen képviseli lelkünk kiáltását, amikor az egy megdöbbentő élményt akar feldolgozni, amelyet átélt.

Ha időről időre álmunkat megzavarja egy rémálom, nincs miért aggódnunk: ez teljesen normális.

Ha azonban egy rémálom hajlamos megismétlődni, ami gondot okoz számunkra, akkor minden bizonnyal egy olyan helyzettel kell előbb utóbb szembe néznünk, amelyet nem sikerült eddig elfogadunk.

Annak ellenére, hogy a rémálom sokunk számára zavart és szorongást okozhat, a kutatók szerint hasznunkra válhatnak ezek a kellemetlen álmok.

Tehát a rémálom tulajdonképpen az agy megoldása arra, hogy figyelmét olyan problémákra összpontosítsa, amelyeket meg kell oldani, de amelyeket mi valamiért elhanyagolunk.

Azt mondhatjuk, hogy egy rémálom tudatosít bennünket egy lehetséges veszély bekövetkeztére.

Megszabadulhatunk a rémálmoktól?

A rémálom annak a jele, hogy érzelmileg megterheltnek érezzük magunkat.

Célszerű szakemberhez (orvoshoz vagy pszichoterapeutához) fordulni, ha ezek gyakran megismétlődnek, vagy ha észrevesszük, hogy ezeket bizonyos múltbeli érzelmek okozzák, amelyeket nem engedtünk magunknak teljes mértékben átélni.

Íme, néhány módszer, amellyel megpróbálhatjuk leküzdeni az előforduló rémálmainkat:

  • Próbáljuk meg tudatosítani magunkban a rémálmunkat abban a percben, amikor átéljük. Tudjuk, hogy ez lehetetlennek tűnik, de nem az. Elalvás előtt tudatosítsuk magunkban a tényt, hogy ha megint rémálmunk lesz, akkor felébredünk. Még ha elsőre nem is sikerül, néhány próbálkozás után sikeres lehet.
  • Határozzuk meg az álom azon elemét, amely miatt rosszul érezzük magunkat. Milyen érzelmek vagy események jelennek meg az adott álomban, amelyek egyáltalán nem okoznak kellemes állapotot? Megismétlődnek ezek más álmainkban is?
  • Változtassuk meg a rémálom végét. Változtassuk a negatív állapotot pozitívvá. Lehet, hogy ezt csak felébredve tudjuk megtenni, de elképzelhetünk egy másik forgatókönyvet a magunk javára.
  • Vezessünk álomnaplót. Írjuk le minden reggel az álmainkat, de nem csak a rémálmokat. Próbáljuk meglátni, hogy mi közös ezekben az álmokban. Az a tény, hogy egy bizonyos idő elteltével újra olvassuk őket, segíthet abban, hogy más perspektívából lássuk a dolgot, mint amikor azt a rémálmunkban láttuk.

Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy a kellemetlen álmok számos érzelmi előnyt kínálhatnak számunkra. Fontos, hogy az ilyen pillanatokban lássunk túl ezen rémálmok sötétjén, és kérdezzük meg magunktól, mi az a fényforrás, amelyet be tudnak hozni az életünkbe.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet