Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Sokan kíváncsiak vagyunk rá, hogy mennyit felejtünk, tegyük fel életünk során. A felejtés mértéke több dologtól is függ.

Összetett folyamat. Koránt sem lényegtelen, hogy milyen anyagot kell memorizálnunk és mennyi a korábbi tapasztalatunk ezzel kapcsolatban. Úgyszintén fontos, hogy milyen módszerrel próbáljuk mindezt megtanulni, memorizálni.

Azzal semmi újat nem mondok, hogy minél érthetőbb, átláthatóbb egy anyag, annál inkább tanulható. Akik előzetes ismeretekkel rendelkeztek az adott anyagot illetően, vélhetően hamarabb megjegyzik az új információkat. A motiváció pedig szintén egy újabb faktor a tanulási sebességet illetve a memorizált anyag megjegyzési idejét tekintve. Nyílván egy jobban motivált személy gyorsabban és hosszabb távra sajátítja el ismereteit, mint az, akinek ezt csupán kényszerből kell tennie.

A tanulást továbbá segíti az: ellenőrzés, ismétlés és talán leginkább a visszacsatolás.

Léteznek olyan statisztikai adatok, melyek szerint a tanult anyagot egy nap óra után, egy nap után vagy egy hónap után milyen százalékban tudjuk előhívni. Értem úgy, hogy a memorizált anyag hány százalékát tudjuk felidézni. Ez azonban könnyen félrevezethet! Legjobb, ha figyelembe se vesszük, hogy 1 óra után, 1 nap után vagy 1 hónap után hány százalékát felejtünk el a nehezen memorizált anyagnak.

Tanácsok:

●        Ha komolyan szeretnénk valamit elsajátítani, tudomást se vegyünk a statisztikákról

●        Merőben téves elképzelés az, hogy a gyakorlás nem játszik közre a tanulás folytán. Nagyon is igen! Minél többet ismétlünk, annál inkább rögzül az információ.

●        Talán még nincs nagy kultúrája a tanulási módszereknek manapság, ezeket mégsem szabad elvetni! Sokban megkönnyíthetik a tanulást, ha utánuk járunk, és a számunkra legmegfelelőbb tanulási módszert gyakoroljuk.

Bévé

 

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!