Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Amikor hullafáradtan bezuhanunk az ágyba, lehunyjuk a szemünket, és szinte azonnal átsiklunk az álmok világába, ott, az éberség és az alvás határánál, alkalmanként egy-egy erős rángás szakít ki az utazásunkból – ugye, számodra is ismerős ez az érzés? Ilyenkor azon gondolkodsz, vajon mi történhetett, álmodtál talán, vagy csak a tested szórakozik veled?

Miért rángatózik a testünk, amikor álomba merülünk? Erre biztosan te sem gondoltál

Ha azt hinnéd, ez egy egyedi jelenség, tévedsz. Szinte mindenkivel előfordul, napi rendszerességgel. A rángások a tudósok figyelmét is felkeltették, akik szintén kíváncsiak voltak arra, hogy mi válthatja ki, és miért történik ez velünk, miközben elalszunk.

A kutatók komolyan vették a dolgukat. Belemerültek a témába olyannyira, hogy még nevet is adtak a jelenségnek. Ők hipnikus rándulásként emlegetik ezeket a kontrollálatlan mozdulatokat, melyek olykor felriasztanak az álmunkból.

A rángásokat minden ember másképp érzékeli és értelmezi. A legtöbben úgy határozták meg, mint a zuhanást. De voltak, akik fojtogató, furcsa érzésként definiálták. A kutatók szerint olyan külső tényezők, mint a cigarettázás, a koffein fogyasztása vagy bizonyos gyógyszerek, befolyásolhatják a hipnikus rángások gyakoriságát. Éppen ezért ajánlják, hogy lefekvés előtt pár órával már mellőzzük a koffeintartalmú italokat.

Akkor is előfordulhatnak a rángások, ha túl gyorsan siklik át az elménk az éberségből az álomba, ami elsősorban a fizikai és szellemi túlterheltségnek, kimerültségnek tudható be. Ilyenkor a testünk az energia-tartalékaiból táplálkozik, és ha túl sokáig feszítjük a húrt, előbb-utóbb kiköveteli a pihenőt, és mohón próbál hozzájutni az alváshoz. Az agyunk átugorja az elalvás fázisait, és becsapja magát azt gondolván, hogy a testfunkcióink már kikapcsoltak. Erre jönnek válaszként a rángások, melyeket mi zuhanásként, becsapódásként értelmezünk.

Nem kell aggódnod tehát, semmi baj nincs veled, sem a testeddel. Egyszerűen csak hallgass a jelzésekre, és ne spórolj a pihenéssel.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!