KezdőlapÉletmódMikor kell a hagymát a földbe ültetni? Innen tudhatod, hogy melyik az...

Mikor kell a hagymát a földbe ültetni? Innen tudhatod, hogy melyik az ideális hónap

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A tavaszi zöldségek közül az egyik legkedveltebb a finom, zsenge újhagyma. Ahhoz viszont, hogy minél korábban élvezhessük a termést, már az év első hónapjaiban ajánlott elültetnünk.

Tekintettel lévén arra, hogy a január-február még kemény téli hónap, nehéz megtalálni az ideális időpontot arra, amikor a hagymapalántán már nem fognak ki az éjszakai fagyok. De mégis hogyan igazodj el az időjárás szeszélyei és a kertészkedés örömei között?

Ha szeretsz konyhakertet ápolni, saját növényeket termeszteni, akkor biztosan szerepel a háztáji teendőid között a kerted életre keltése.

Ahhoz ugyanis, hogy tavasszal betakaríthasd az első friss zöldségeket, már most hozzá kell látnod a magok kikeltetéséhez, a palánták neveléséhez, na meg a kert előkészítéséhez az idei növények számára. Nem kis feladat, de a végeredmény mindenképp megéri.

A hagyma egyike azon zöldségeknek, melyeket szinte bárhol meg lehet termeszteni. Nem igényes, nem is kényes, ezért már januárban-februárban is elültethető.

Ha dughagymát ültetsz, tudnod kell, hogy pár héttel több időre van szüksége ahhoz, hogy újhagymát adjon – viszont nem kell féltened a váratlan talajmenti fagyoktól. A hagymapalánta gyorsabban hozza a termést, de ebben az időszakban könnyen kifagy.

További hasznos tudnivaló, hogy a dughagymát nagyjából arasznyi távolságra, 2.5 centi mélyre kell a földbe dugni, így akár ősszel is elültethető, nem fenyegeti őt a téli hideg. Viszont legalább 5 fok hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy „elinduljon”. A hagymapalánták ennél kissé kényesebbek.

A magok 13-15 fokon csíráznak, és a kifejlett palánták csak akkor kerülhetnek ki a kertbe, ha a talaj hőmérséklete 10 fok fölött marad. Ezek a feltételek általában márciusban szoktak teljesülni.

Ne feledd: jobb türelmesen várni a megfelelő pillanatra, mint tönkretenni a munkád. A hagyma ugyanis hideg, fagyos vagy nedves talajban nem nő, sőt, ha palánta, el is pusztulhat!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet