Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A kórokozók, baktériumok, vírusok mindenhol megtalálhatók: otthon, az irodában, akár még az autódban is. Szerencsére, körülbelül 99%-uk nem jelent túl nagy veszélyt.

A többi azonban nagyon is nagy károkat okozhat. Ezeknek a mikroorganizmusoknak a többsége vírus vagy baktérium, és az egyszerű megfázástól az életveszélyes fertőzésekig bármit kiválthatnak.

Talán úgy gondolod, ismered azokat a helyeket, ahol ezek a kórokozók tenyésznek, de akadnak olyan tárgyak, amelyeket szinte nap, mint nap használunk, és nem is tudjuk, hogy tele vannak vírusokkal, baktériumokkal.

1. A konyhai vízcsap

A vízcsap úgy vonzza a kórokozókat, akár a mágnes. A víz folyamatosan nedvesen tartja, ez pedig ideális körülmény a baktériumok szaporodásához. Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem mikrobiológusa szerint tisztán kell tartanunk, és fertőtlenítenünk kell a csapokat, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól.

2. Konyhai törölközők

Azt talán tudod, hogy a szivacs valóságos baktériumtelep lehet, de a konyharuhák esetében még ennél is rosszabb a helyzet. Egy tanulmány, amelynek során több száz amerikai háztartást vizsgáltak meg, úgy találta, hogy a konyharuhák 7%-a volt fertőzött MRSA-val (meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium), amely súlyos bőrfertőzést okozhat.

Ezenkívül tele lehetnek számos veszélyes baktériumtörzzsel, például E. coli baktériummal is. A konyharuhákat gyakran használjuk az edények eltörölgetésére. A legbiztosabb módszer, ha papírtörlőt használunk az edények és a konyhai felületek törölgetésére.

3. A számítógép billentyűzete

A bőrünkön, körmünk alatt, és általában véve a kezünkön lévő baktériumok átkerülhetnek a billentyűzetre, mutatta ki egy 2018-as tanulmány, amely az International Journal of Environmental Research and Public Health szakfolyóiratban jelent meg.

4. Mobiltelefon

A tanulmányok azt mutatják, hogy a mobiltelefonokon rengeteg kórokozó található. Egy 2017-es, a Germs magazinban megjelent tanulmány 27 tinédzser telefonját vizsgálta meg, és mindegyiken talált baktériumokat.

Hogy tarthatnánk tisztán a telefont? Először is, figyeljünk arra, hogy nyilvános terekben, például mosdókban, hová tesszük a telefonunkat. Ezenkívül számos fertőtlenítőszert is használhatunk, hogy tisztán tartsuk.

5. Porszívó

A szakértők szerint a porszívók is hemzseghetnek a baktériumoktól. Tartsd mindig tisztán: cseréld ki gyakran a zsákot, és ezt a műveletet végezd mindig a szabadban, hogy a baktériumok ne terjedhessenek el az otthonodban.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!