KezdőlapÉletmódNem kell koplalni ahhoz, hogy elérjük nyárra a kívánt alakot - a...

Nem kell koplalni ahhoz, hogy elérjük nyárra a kívánt alakot – a szakember szerint erre kell odafigyelni

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Itt az április, már csak a május választ el attól, hogy hivatalosan is nyár legyen. Sokan már nézegetik az utazási lehetőségeket, melyik tengerpartra menjenek nyaralni vagy már foglalják a balatoni szállásokat.

A nyár és a bikiniszezon előtt sok ember szeretne jobb formába kerülni, és ezért odafigyel az étkezésre és a testedzésre. A bikini forma azonban nem csupán a testsúlyról vagy a test alakjáról szól, hanem arról is, hogy az ember jól érzi magát a bőrében és magabiztosan viselje a fürdőruhát.

Lassan-lassan majd előkerülnek a hogyan lendülj gyorsan formába tippek, a beach body pánik, de most még időben lehetsz. Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadótól megtudhatjuk, hogy mit érdemes tenni ezért.

„A testsúlyban, illetve formában nem egyik napról a másikra következnek be változások. Pontosabban a nagyon gyors, drasztikus fogyás nem tartós, sőt az egészséget is károsíthatja. Ezért érdemes hosszútávon, életmódváltásban gondolkodni” – mondja a szakember.

Ugyanakkor vannak olyan tippek, amik támogatnak minket a nyári bikini alak elérésében.

A rendszeres testmozgás segít abban, hogy formába hozzuk testünket, és elősegíti a zsírégetést is. A tanácsadó szerint érdemes olyan mozgásformát választani, ami élvezetes, és könnyen beilleszthető az életmódunkba. Például, lehetőség szerint legalább hetente háromszor 60 perc mozgás javasolt, ami lehet séta, futás, biciklizés, úszás vagy edzőteremben végzett edzés.A testmozgással hasonlóan egyenértékű a pihenés és a relaxáció. „A testünknek időre van szüksége a regenerálódáshoz, ezért fontos, hogy biztosítsunk elegendő időt a kikapcsolódásra és az alvásra is. Ez a stressz szintünkre jótékonyan hat, csökkentheti azt, javíthatja a mentális egészséget, ami hozzájárulhat a nyári bikini alak eléréséhez” – véli Oletics Nikolett.

Fotó: Oletics Nikolett

Egy igen fontos tényező, amit sokan nem is gondolnának, hogy hátráltatnak minket, ez pedig a dohányzás és alkohol fogyasztás.

„A rendszeres alkoholfogyasztás és dohányzás káros hatással van a testünkre, és akadályozza az egészséges testi és szellemi funkciókat. Ezért javasolt mérsékelni vagy teljesen elhagyni ezeket az életmódbeli szokásokat” – ajánlja a szakértő.

Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadó a forma eléréséhez a kulcsot a helyes étkezési szokások kialakításában látja.

„A jó hír az, hogy ekkor sem kell koplalni, nem szabad megvonnunk magunktól sem a szénhidrátokat, sem a zsírokat, csak megfelelő minőségűekre cserélni és odafigyelni a mennyiségre. Sokan esnek abba a hibába, hogy becsúsznak az alapanyagcseréjük alá, kevesebb ételt, azaz energiát visznek be a szervezetükbe, amivel csak azt érik el, hogy amikor a test táplálékhoz jut, azt rögtön raktározni kezdi” – mondja Oletics Nikolett.

A másik nagy probléma, hogy rengetegen a kalóriadeficiten túl, csodabogyóktól és italoktól várják a megváltást.

„Az egészséges fogyás heti 0,5-1 kg, ez az, amivel nem terheljük a szervezetünket és okozunk benne még több kárt, amit már amúgy is generáltunk a nem megfelelő étkezéssel. Kell a türelem!”

És miért érdemes inkább életmódot váltani, tudatosan táplálkozni fogyókúrák helyett?

Mert hosszútávú lesz az eredmény és így adhatjuk meg a testünknek azt, amire szüksége van.

„A tudatos táplálkozót azt különbözteti meg a hagyományostól, hogy olyan élelmiszereket fogyaszt, amik a szervezetére jótékony hatással van. Ezért is érdemes szakértő segítségét kérni, aki személyre szabottan megmutatja és megtanítja, hogy mely alapanyagok és ételek jók számunkra és melyek nem” – mondja Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadó.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet