Elegendő, ha 2-3 kilométerre megyünk ki a városból, és máris számtalan gyógynövénnyel találkozhatunk. Járjunk nyitott szemmel, gyűjtsük be télire a természet adta egészséget. Vigyázzunk azonban, hogy betartsunk 1-2 szabályt a főzet elkészítésével kapcsolatosan. Az sem mindegy, hogy a gyógynövényt, mikor, és hogyan gyűjtjük.
Bizonyos gyógynövényeket külsőleg és belsőleg is alkalmazhatunk.
Belsőleg: teaként, macerátumként, tinktúraként, porított formájában, kapszulaként, szirupként, gyógyborként, vagy illóolajként.
Külsőleg: borogatásként, pakolásként, kenőcsként, kúp formájában, illóolajként, inhalálóként, gyógynövényes fürdőként, vagy gargarizálásra.
Egyes gyógynövényeket külsőleg és belsőleg egyaránt használhatunk, míg másokat csak külsőleg vagy belsőleg lehet alkalmazni. Tartsuk be mindig pontosan a gyógynövényes termékek használati utasításait, ha pedig mi magunk gyűjtjük, akkor tájékozódjunk tulajdonságaikról, mielőtt leszednénk őket.
Az alábbiakban megtudhatjuk, hogyan kell helyesen elkészíteni a gyógynövény-főzetet. A legtöbb gyógynövényt ajánlott száraz időben, déli napsütésben szedni, hiszen ilyenkor sokkal magasabb a hatóanyag tartalmuk.
Keressünk egy megfelelő méretű üveg, porcelán vagy agyag edényt. Ha csak lehet soha ne használjunk fém edényt, és fém eszközöket a főzet készítéséhez. Tegyük a kellő mennyiségű gyógynövényt az edénybe, majd öntsünk rá egy nagyon kevés vizet, hogy ázzon. Egy edényben forraljunk vizet, és öntsük rá az előzőleg beáztatott gyógynövényekre. Fedjük le, és hagyjuk állni 15-20 percig. Soha ne haladjuk meg az előírt áztatási időt. Ezután szűrjük le egy gézen vagy egy rozsdamentes szűrőn keresztül. Használjunk műanyag, fa- vagy kerámia kanalat az ízesítéshez. Soha ne igyuk túl forrón a gyógynövényteát!
Ha mézet használunk a tea édesítéséhez, várjunk míg kihűl, hiszen harminc fok felett a méz veszít értékes tulajdonságaiból.