Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A vakációk időszakában egyre több időt töltünk a szabadban, gyógynövényeket gyűjtünk, kirándulunk, új helyeket fedezünk fel. Ám a kalandjaink akár életveszélyesek is lehetnek, amennyiben nem vagyunk tudatában annak, milyen mérgező növényekkel kereszteződhet az utunk.

A legtöbbjük hazánkban is megterem, és van közöttük olyan, ami akár halálos is lehet!

1. Leander vagy babérrózsa

Sokan tartanak otthon dísznövényként leandert. A mediterrán térségre jellemző, fává vagy bokorrá nevelhető növény csodálatos, kellemesen illatozó virágai miatt csábító. De csak kevesen tudják róla, hogy az egyik legmérgezőbb dísznövény, melyet beengedünk az otthonunkba.

A digitoxin nevű méreganyag az, ami miatt veszélyes: a szervezetbe kerülve megtámadja a szívet és a központi idegrendszert. A mérgezés tünetei a hányinger és hányás, túlzott nyáladzás, hasi fájdalom, heves szívdobogás.

2. Bordó levelű fekete bodza

Ki gondolta volna, hogy ez a gyönyörű virágú, bogyós bodzafaj mérgező lehet? Az éretlen gyümölcse, de a levelei és a törzse is komoly egészségügyi bántalmakhoz vezet. Ha bekerül a szervezetbe, fejfájást, hasi fájdalmat, gyengeséget, görcsöket, olykor még rohamot is okoz, mely akár szívinfarktushoz vagy fulladáshoz is vezethet.

Ha hozzáértél ehhez a növényhez, rögtön moss kezet.

3. Sisakvirág

A mérgek királynőjeként is nevezik. Gyönyörű, kékes-lilás virágai azonnal magukra hívják a figyelmet, de legjobban teszed, ha távol tartod magad tőle. Rendkívül mérgező, és zsibbadást, szívritmuszavart, látási zavarokat és még halált is okozhat.

4. Csattanó maszlag

Könnyen összetéveszthető az angyaltrombitával. Hatalmas, kürt alakú virágai beborítják a nem kisméretű bokrot. Közép- és Észak-Amerikában őshonos, de Európában is gyakran fordul elő. Látszólag ártalmatlan, de ha a szervezetbe jut, tudatmódosító hatású.

A maszlagmérgezés viszonylag gyakran fordul elő, ilyenkor hallucinációk, hipotermia, bizarr viselkedés és szapora szívverés észlelhető. Esetenként fényérzékenység és memóriavesztés is jelentkezhet. A tünetek 24-48 óráig tartanak, de megesik, hogy akár hetekig is elhúzódnak.

5. Bürök

Biztosan sokszor találkoztál ezzel a növénnyel. Mezőkön nő, tányéros, fehér virágja van. A nedve pedig a legdurvább méreg, amivel találkozhatsz. Ha kapcsolatba kerül a bőrrel, súlyos gyulladást eredményez. Kezdetben kipirosodást, kiütéseket okoz, ami 48 órán belül felhólyagzik.

A növény mérge a gyökerében található, de átjárja a szárat és a leveleket. Ezért kerüld el, hogy még véletlenül se kerülj kapcsolatba a nedvével, melyet ha lenyelsz, azonnali agyvérzést és könnyen halált is okozhat!

6. Rebarbara

Előszeretettel készítünk belőle lekvárt, süteményeket. De közülünk csak kevesen tudják róla, hogy a gyökere és a levelei rendkívül mérgezőek. Sokan meg is betegedtek emiatt, főként az első világháborúban. Akkoriban ugyanis a brit hatóságok melegen ajánlották a rebarbara fogyasztását, de azt már nem pontosították, hogy csupán a szára ehető.

A gyökérben és levélben található oxálsav a mérgező, mely súlyos égési sérüléseket okoz a torokban, lenyelve pedig hasmenést, hányingert eredményez.

7. Mandragóra

Egyike a legismertebb mérgező növényeknek. Terhesség alatt komoly veszélyforrás a termésének a fogyasztása, továbbá okozhat szívbetegséget, emésztési zavarokat és elmezavarokat is. A mérgezés tünetei a kitágult pupillák, fényre való érzékenység, látási zavarok, heves szívverés, egyensúlyzavar, zavart elmeállapot, hallucinációk, rohamok.

8. Ricinus

Főleg trópusi helyeken terem, de szokatlan és szép külseje miatt egyre gyakrabban fordul elő dísznövényként is, pedig talán a legmérgezőbb növény a világon. A ricin nevű fehérje a toxin, mely a növény magjában található: elegendő 4-7 magot lenyelni a biztos halálhoz. Enyhébb esetekben, a mérgezés hányingerrel, hányással, hasmenéssel, heves szívdobogással, magas vérnyomással és görcsös rohamokkal jár együtt. A tünetek akár egy hétig is eltarthatnak.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!