KezdőlapÉletmódEgészségAz orvosok figyelmeztetnek: ezek a kiváltó okok állnak a fiatalok rákos megbetegedése...

Az orvosok figyelmeztetnek: ezek a kiváltó okok állnak a fiatalok rákos megbetegedése mögött!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Bár jelentősen javult az emberiség életszínvonala az elmúlt századokhoz képest, ezzel együtt olyan betegségek is felütötték a fejüket, melyeket az őseink nem ismertek. A modern világ egyik legnagyobb átka a rák, amely hatalmas pusztítást végez életkortól függetlenül.

Orvosok és kutatók közös erővel dolgoznak azon, hogy megállapítsák, milyen kiváltó okok állhatnak e kegyetlen kór mögött – úgy tűnik, most fény derült arra, miért egyre gyakoribb a rák a fiatalok körében.

A szakértők arra lettek figyelmesek, hogy aggasztóan megnövekedett azon daganatos megbetegedések száma, melyek a 45 évnél fiatalabb korosztályt érintik, és ez nem normális. Ezért döntöttek úgy, hogy szemügyre veszik az eseteket. Megállapították, az életmódbeli tényezők fontos szerepet játszanak a kór kialakulásában.

Amerikában például az emberek által elfogyasztott élelmiszerek 75%-a ultrafeldolgozottnak számít, tele vannak adalékanyagokkal és káros összetevőkkel – az orvosok szerint ez lehet a felelős a „rákhullámért”.

Tanulmányok is megerősítik, hogy az élelmiszeriparban felhasznált kemikáliák bizonyos betegségekhez (köztük a rákhoz) vezetnek.

Dr. Nicholas DeVito, az észak-karolinai Duke Egyetem onkológusa a STAT News-nak így nyilatkozott: „Az amerikaiaknak túl kell lépniük a párthovatartozás és a politikai motiváció korlátján ahhoz, hogy legyőzzék az ipari lobbizást és megóvják magukat a rákot és más betegségeket okozó anyagoktól. Ez lehetséges volt a dohány esetében, és lehetséges az élelmiszerek esetében is”.



Azt is megjegyezte, bárhol is élnek, az embereknek fontos lenne megérteniük, hogy az étkezéseknek nem a kényelemről kellene szólniuk, vagyis hogy betolunk egy félkész lasagnét a sütőbe, és 10 perc múlva elfogyasztjuk. Annál inkább azt kellene megtanulnunk újra, hogy természetes alapanyagokból, valódi élelmiszerekből, otthon készült ételekkel táplálkozzunk.

Dr. DeVito kiemelte, ennek megvalósítására az embereknek teljesen „más döntéseket kell hozniuk az étkezésükkel kapcsolatban, hogy az egészségüket helyezzék előtérbe a vállalatok profitjával és időnként még a saját kényelmükkel szemben is”.

A kutatások azt is bizonyítják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek a gyomor- és bélflórát is teljesen megváltoztatják, ami krónikus gyulladásokhoz vezet, gyakran rákos megbetegedésekbe torkollva.

Globális szinten a rákos megbetegedések száma a fiatalok körében hatalmas mértékben, 79%-kal nőtt, a halálesetek száma pedig 28%-kal emelkedett- derül ki a statisztikai adatokból.

A drámai mutatókat nézve dr. DeVito hozzátette: „Az élelmiszereknek ebben nagy szerepük lehet, így a rákos megbetegedések számának csökkentése szempontjából döntő fontosságú, hogy valaki ismerje az összetevőket, az élelmiszeripari rendszert és azt, hogy amit megeszik, hogyan hat a szervezetére”.

Az brit Országos Egészségügyi Szervezet (NHS) szerint gyakori az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett UPF – ultrafeldolgozott élelmiszereket és italokat jelölő rövidítés.

„Ezek több feldolgozáson mentek keresztül, mint más élelmiszerek. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, amelyeket általában nem szoktunk otthon fogyasztani, például tartósítószereket, édesítőszereket és emulgeálószereket”, melyek távol állnak a természetesség jegyétől – olvasható az NHS jelentésében.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet