A hasábburgonyát sokan imádják, annak ellenére, hogy nem a legegészségesebb, mégis néha bűnbe esik az ember. Egy kis fokhagymaszószba mártogatva még egy ilyen borús napot is fel tud dobni, de azért mégse fogyasszuk túl gyakran. Nézzük, mit kell tudni a világ egyik közkedvelt eledeléről.
Honnan ered a hasábburgonya vagy rósejbni?
Rodolphe de Warsage belga szerző emlékiratából tudhatjuk az első adatokat: szülővárosában, Liége-ben vásárolta először az akkoriban még ritkaságnak számító csemegét az 1880-as években. Ezt követően Észak-Francia országot hódította meg, majd a La Manche csatornán átjutva az angol szegények kedvenc eledele lett. És mostanra az egész világ imádja.
Jefferson és hasábburgonya
Az Egyesült Államokba először 1802-ben Thomas Jefferson amerikai elnöknek szolgálták fel a Fehér Házban, majd a recept is nyilvánosságra került. A krumplit vékony szeltekre kell vágni, majd forró zsírban aranybarnára sütni és megsózni – állt az utasításban.
Ajánló: Így készíts otthon tökéletes hasábburgonyát
7 kiló évente
Egy felmérés szerint az amerikaiak évente átlagban 7 kg krumplit esznek meg fejenként.
300 millió tonna sültkrumpli
300 millió tonna hasábburgonyát fogyaszt el a világ lakossága évente! A krumplitermés kétharmada olajba sütkérezve végzi.
Ne sózzuk túlságosan!
A hasábburgonya nem csak olaj/zsírtartalma miatt káros az egészségre, hanem azért is, mert a krumpli rengeteg sót képes felszívni. A hasábburgonya pedig, mit tudjuk, minél sósabb, annál finomabb…
Szeretitek a hasábburgonyát? Na kinek van ötlete arra, hogyan lehet egészségesebb elkészíteni?