KezdőlapBulvárEgy 23 éves anyuka történelmet írt szülésével, amely látszólag csak minden 480...

Egy 23 éves anyuka történelmet írt szülésével, amely látszólag csak minden 480 évente történik meg

-

A legtöbb ember már egyetlen egészséges kisbaba születését is csodának tartja. De képzeljük csak el, ha nem egy, nem két, hanem öt gyerekünk születik egyszerre. Nos, pontosan ez történt Alexandra Kinova esetében, 2013-ban, amikor ő lett az első nő Csehországban, aki ötös ikreknek adott életet.

2013-ban az akkor 23 éves Alexandra és férje, Antonin, izgatottan várták második gyerekük születését. A párnak már volt egy fia, és nagyon örültek, hogy tovább bővül a család. Legnagyobb meglepetésükre, a második ultrahangvizsgálaton közölték velük, hogy ikreket várnak.

Mivel Alexandra pocakja szokatlanul gyorsan gömbölyödött, az orvosok további vizsgálatokat végeztek, és így kiderült, hogy négy kisbabájuk születik majd. Egy hónappal később pedig újabb meglepetésben volt részük: az orvosok észrevettek egy ötödik magzatot is, aki addig a többiek mögött rejtőzött.

Öt egészséges csecsemő

Alexandra császármetszéssel hozta világra az ötös ikreket, ami az ikrek esetében általánosan bevett gyakorlat, mivel ez a legbiztosabb módja a komplikációk elkerülésének. A szülésnél összesen 40 kórházi alkalmazott volt jelen, és minden babára két ápoló jutott. Az orvosok egy ideig még az intenzív osztályon tartották az anyát és a babákat, hogy megfigyelés alatt tarthassák őket, de a család apraja-nagyja kiváló egészségnek örvendett.

Alexandra négy fiúnak (Deniel, Michael, Alex és Martin) és egy kislánynak (Terezka) adott életet. Antonin sajnos nem lehetett jelen gyerekei születésénél, éppen vonaton volt, és nem ért oda időben.

„Egész úton sírtam, mert féltem, hogy nem érek oda időben.” – mondta az apuka.

Mennyire ritkák az ötös ikrek?

Nem meglepő módon az ötös ikrek meglehetősen ritkák. Ez általában akkor fordul elő, ha a babák mesterséges megtermékenyítés útján fogannak. Annak az esélye, hogy természetes módon ötös ikrek foganjanak 1:60 millióhoz. Az ötös ikrek lehetnek egypetéjűek vagy többpetéjűek. Lehetnek mind fiúk, lányok, vagy fiúk és lányok vegyesen (mint Alexandra és Antonin esetében is). Az egypetéjű ikrek minden esetben azonos neműek, de az egypetéjű ötös ikrek olyan ritkák, hogy annak az esélyét is nehéz megbecsülni.

Alexandra Kinova nem alkalmazott termékenységi kezeléseket, így története meglehetősen ritkának számít. A szakértők véleménye szerint ő az első édesanya, akinek ötös ikrei születtek Csehországban.

„Csehországban 1949 óta aktívan rögzítjük a születési statisztikákat, és ez idő alatt egyszer sem esett szó ötös ikrekről. Ami azt illeti, Csehországban átlagosan 480 év alatt egyszer születnek ötös ikrek.” – mondta Dr. Alena Mechurova.

Mi történt azóta a családdal?

2013 óta a szülők boldogan nevelik hat gyereküket. Alexandra és Antonin édesanyja is a családhoz költözött, hogy segítsen nekik, és a közösség is hihetetlen mennyiségű támogatást nyújtott a számukra. Mivel nehéz anyagi körülmények között élnek, a kormánytól is kaptak valamennyi támogatást: kiutaltak nekik egy dadát, de anyagi támogatást sajnos nem tudtak nyújtani.

Ennek ellenére Alexandra és Antonin, családjuk és barátaik segítségével, boldogan nevelik gyerekeiket, akik mind egészségesek, egy dologban azonban biztosak: nem vállalnak több gyereket.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet