A paprika általában az ültetés után nehezen indul be, de ha akkor megkapja a kellő figyelmet, akkor bőségesen fog teremni. Függetlenül attól, hogy milyen típusú paprikát termelünk (csípős, édesebb vagy hagyományos ) – vagy, hogy milyen típusú kertünk van (hagyományos, magasított ágyás vagy konténer) –, néha úgy tűnhet, hogy a paprika már nem is akar elkezdeni fejlődni, erősödni.
A paprika kissé lassabban érik, virágzik és hoz termést, mint a paradicsom vagy az uborka, de ez abból adódik, hogy a korai időszakban nem kap elegendő tápanyagot.
Amikor a paprika palántát először kiültetjük szabadföldbe, egy kisebb sokkot kap, főleg, ha nem kap elég tápanyagot, hogy hamar erős gyökereket engedjen!
Minél gyorsabban és nagyobbra nőnek a paprika gyökerei, annál könnyebben veszik fel a szükséges tápanyagokat és a nedvességet a talajból. Így hamar elkezd virágozni és teremni.
Az alábbi 3 tápanyagot juttassuk a talajba ültetéskor!
1. Komposzt
A komposzt tele van mindenféle tiszta tápanyaggal, amely szükséges a paprika számára. Minél gyorsabban fejlődik a növény gyökere, annál több energiát képes felvenni. De ha mindez nem lenne elég, a komposzt is könnyedén felszívja a nedvességet. A komposzt súlyának tízszeres mennyiségű vizet képes tárolni, így a paprika megkapja a szükséges nedvességet!
Keverjünk két-három csésze komposztot minden ültetési lyukba. Nem kell félni attól, hogy a növény gyökereit a komposzt elégeti.
Miután befejeztük az ültetést, szórjunk szét még egy-két csészével a talaj felszínén. Ez a réteg idővel még több tápanyagot enged a talajba. Ahogy a növények nőnek, minden hónapban tegyünk még néhány csésze komposztot a tetejére, hogy egész nyáron fokozatosan tápláljuk.
2. Féregöntvény
A féregöntvény nem más, mint a földigiliszták szárított és elöregedett trágyája, az egyik legkíméletesebb, de legerősebb tápanyag, amit az ültetés napján adhatunk a paprikához. Könnyen felszívódik, és tartalmazza a paprika számára szükséges tápanyagot.
A féregöntvény könnyedén felszívja a vizet, ez a nedvesség segít a gyökerek tökéletes hidratálásában, amikor megtelepednek az új talajban.
A legjobb eredmény elérése érdekében ültetéskor keverjünk el 3/4-1 csésze öntvényt minden ültetési lyuk talajába, majd utána szórjunk még ½ csészével a palánta köré.
3. Fahamu
A fahamu szenet, kalciumot, káliumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz, amelyek létfontosságú tápanyagok a paprika számára. Ezek a tápanyagok nemcsak a növekedést erősítik, hanem a növények védelmét is segíthetik.
A paradicsomhoz hasonlóan a paprika is szenvedhet a virágvégi rothadástól, ha a talaj kalciumhiányos. De ha minden egyes ültetési lyukba egy csésze hamut adunk, akkor növelhetjük a növények kalciumszükségletét.
A fahamu ezenkívül lazítja a talajt és visszatartja a vizet, ezzel is segítve a paprikát a szükséges nedvesség elérésében. Vigyázzunk azonban, hogy ne vigyük túlzásba, egyetlen csésze tökéletes minden tőhöz. Ha túl sokat használunk, felboríthatja a talaj pH-értékét, és károsíthatja a paprika növekedését.
Ezenkívül mindig ügyeljünk arra, hogy tiszta fából származó hamut használjunk, ne legyen a fán kívül más szennyező anyag is elégetve. A műanyag és egyéb idegen tárgyak káros vegyszereket bocsáthatnak ki a talajba.