Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Cívis vendégszeretet, 650 debreceni táncos olasz zászlóforgatók, különleges indonéz varázslat és történelmi korokat bemutató virágkompozíciók. Csak ízelítő a Debreceni Virágkarnevál semmi máshoz nem hasonlítható hangulatából.

2010-ben több mint 200 ezer néző volt kíváncsi Európa legnagyobb virág-fesztiváljára.  16 virágkocsi  haladt végig a menet 5 km hosszú szakaszán. Egy virágkocsi díszítésére 3 millió szál virágot használtak fel. A virágkocsikat  8 külföldi és 12 magyar csoport kísérte. Felléptek fúvósok, mazsorettek, néptáncosok, hastáncosok, formációs táncokat bemutatók, zászlóforgatók, tehát igazán színes volt a paletta.

A Debreceni Virágkarnevál a negyvenéves jubileumon „átlépte a város kapuját” és más hazai nagyvárosban is bemutatkozott egy – egy virágkocsi. Ez a kezdeményezés immár hagyománnyá vált. Első ízben 2009-ben a vándorút első állomásaként Budapestre, majd Balatonfüredre látogatott a virágkarnevál. 2010-ben „bevettük” Eger városát, majd átszelve az országot két virágkocsi érkezett Pécs városába, hogy ízelítőt adjon a rendezvényből, kapcsolódva Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz. 2011-ben Ceglédre látogatott két virágkocsi.

Debrecennek visszatérő, állandó rendezvénye a Virágkarnevál, mellyel a város méltóképp emlékezik meg az államalapítás ünnepéről és Szent István király szentté avatásának évfordulójáról is, valamint Debrecen várossá nyilvánításának 650 éves évfordulójáról. 2011 különösen fontos a város számára, hiszen 650 évvel ezelőtt 1361-ben, I. (Nagy) Lajos Anjou király idején szerzett mezővárosi rangot, s ezzel a bíráskodás és az önkormányzatiság jogát. Ez a jeles évforduló a karneváli programsorozatban is kiemelt jelentőséget kap. Más érdekességek is színesítik a karnevált. A rendezvény napjai egy-egy virágnevet viselnek, de a mostani karnevállal búcsúztatjuk el a Nagyerdei Stadiont is, mely nyolcvan évet élt és melynek újjáépítése az eseménysorozat után kezdődhet el. Augusztus 15. és 21. között Debrecen utcáin számos program várja az idelátogatókat; hazai művészek, egyedi produkciók gondoskodnak a remek hangulatról.

A Debreceni Virágkarnevál nemcsak országos, hanem nemzetközi összehasonlításban is rendkívül különleges látványossággá vált sok évtizedes története során. Erre az ünnepre a világ minden tájáról érkeznek színesebbnél színesebb művészeti csoportok produkcióikkal. A Debreceni Virágkarnevál a Speciális Fesztiválok kategóriájában kiváló minősítést kapott, mely szintén bizonyítja, hogy rangos, színvonalas eseménye a városnak.

Debrecen egy hétre valóban a karnevál központjává válik. A város több pontja is bekapcsolódik az ünneplésbe, a Régi Városháza udvarán színházi előadások  várják az érdeklődőket. A Baltazár Dezső tér Lurkó ligetté változik, ahol a gyerekekért történik minden. A karneváli menetet kísérő csoportok pezsdítő tánca ad ízelítőt a következő nap hangulatából. Augusztus 15-21. között folyamatos programok várják a karneválra érkezőket. Lesz virágok harca, fodrász parádé, kaktusz kiállítás. Koncertek, forró kubai hangulat a Ricardo Salca Club táncosaival.  Táncház 650 táncossal, Queen emlékkoncert és sok-sok sztárvendég. A ráadásban pedig Wolf Kati, Keresztes Ildikó és Varga Viktor szórakoztatja a karneválozókat.

Már javában folynak a karneváli előkészületek. Az összefogás jegyében a szervezők a város minden intézményét, üzletét, civil szervezetét szeretnék bevonni a karneváli forgatagba. E kezdeményezésnek köszönhető, hogy már a karnevált megelőző hetekben Debrecen fő utcáján, a Piac utcán virággal díszített kirakatok várják a nézelődőket. Természetesen a legszebben, legötletesebben feldíszített kirakat jutalma sem marad el.

A „Tekerj a karneválra!” rendezvény a karneváli futást váltotta fel. A rendezvény előzményének egy 1900-ban történt esemény tekinthető, amikor is a cívisváros lakosai virágokkal díszített kerékpárokkal vonultak fel.

Az új kezdeményezés nagy sikert aratott, több ezer kerékpáros nevezett be és virágba öltöztetett biciklijével kerekezte végig a karneváli útvonalat. Ebből immár hagyomány lesz és idén is tekerhetnek a virágkarneválon a kerékpár szerelmesei, sőt új – eddig még nem látott – elemekkel is bővül a rendezvény.  Az idei év egyik újdonsága, hogy a villamosvágányon virágdíszes hajtányokat (vasúti munkaeszköz) is láthatnak a karneválra érkezők, valamint a kerékpárosok tetszés szerint elkészíthetik saját „mini virágkocsijukat”, melyet a kerékpárhoz rögzítve mutathatnak be.  A virágdíszes és egyedi, valamint régi kerékpárok felvonulásával és sok érdekes programmal nemcsak elődeikre emlékeznek, hanem a kerékpározást is népszerűsíteni kívánják.

A 42. Debreceni Virágkarnevál programja>>>Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!