Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Megdöbbentő kijelentést tett az ausztrál származású Dr. David Molloy, akit a megtermékenyítés egyik nagymestereként tartanak számon. A szakember szerint 20 év múlva a nők férfi nélkül is képesek lesznek teherbe esni, a technológia ehhez adott is lesz.

A következő 20 évben nem lesz szükség a férfiakra, hogy a nők teherbe essenek

Miután Kínában egy kísérlet során két nőstény egér hozott világra egészséges egyedeket, anélkül, hogy bármilyen hímnemű beavatkozás történt volna, dr. Molloy szerint a következő 20 évben elérhető lesz a technológia, amivel a nők úgy hozhatnak létre gyereket, hogy ahhoz nem kell majd férfi.

“Ez azt jelenti, hogy egy heteroszexuális párnál, ahol a férfi rossz minőségű spermiummal rendelkezik és egy leszbikus párnál is születhet gyerek, aki a párok genetikai gyereke.” – mondta dr. Mooloy a Courier Mailnek.

“Azt hiszem, hogy lehetséges lesz a pete megtermékenyítése egy fél pár kromoszómával is.” – tette hozzá a szakember.

A kínai kísérlet során két nőstény egérnek születtek egészséges kicsinyei, akik szintén egészséges utódoknak adtak életet. A kutatóknak nem sikerült a kísérlet hímnemű egerekkel – az így született egerek 48 órát éltek és genetikai betegségben szenvedtek.

A kutatók haploid embrionális őssejteken keresztül hoztak létre egereket az azonos nemű szülőkön keresztül.

Dr. Molloy szerint ez a technika sikeresen alkalmazható az embereknél is, az ezzel kapcsolatos viták a következő évtizedekben el fognak simulni. Jelenleg sok szakember etikai okokból ellenzi a módszert.

Annak ellenére, hogy a kutatás kisállatoknál sikeresnek bizonyult, várni kell még a további tesztekre, de ha minden jól működik akár sikeresen felválthatja a tradicionális családalapítást.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!