KezdőlapHírekAz első kínai császár agyaghadserege Budapesten

Az első kínai császár agyaghadserege Budapesten

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Május 28-tól Budapesten is látható lesz az első kínai császár legendás agyaghadserege. A Csin Si Huang-ti kínai császár sírjában talált többezer agyagfigurát a világ nyolcadik csodája néven emlegetik, a látogatók a Király utcai VAM Design Centerben pedig hamarosan testközelből csodálhatják a többezer éves ember- és állatfigurák másolatait.

Időszámításunk előtt 210-ben Csin Si Huang-ti kínai császár meghalt. Még életében megrendelte pompás síremlékét. Mivel ő volt az első és egyben az utolsó tagja a császári dinasztiának, ezért a sír létezése is hamar feledésbe merült. 1974-ben Hszijangban, Senhszi tartományban élő földművesek kútfúrás közben megtalálták az első kínai császár síremlékét. Eleinte senki sem hitt a híreknek, hogy egy óriási, életnagyságú hadsereget találtak, mely természetes agyagból készített katonákból áll. A kincs létezése azonban gyorsan beigazolódott és azt 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította az UNESCO.

A kiállítás az első kínai császár agyaghadseregét mutatja be magas színvonalú másolatok segítségével, mintegy 800-1000 négyzetméteres területen.

A kiállítás 1:1 méretarányban mutatja be a hszijangi ásatások egyes számú árkát. Az árokban 100 életnagyságú katona- és lófigura, valamint fegyverek találhatóak. Az árok köré az ásatási területet ábrázoló 300 négyzetméteres, színes dioráma mutatja meg a hatalmas méreteket. A látogatók egy emelvényen állnak vagy ülnek és titokzatos hang- és fényjáték mutatja be nekik az első kínai császár és hadseregének történetét. Az alakok egymás után tűnnek fel a fénykörben, és lenyűgöző időutazásra hívják a látogatót.

Ezenfelül tárlókban több mint 70 fantasztikus másolatot állítanak ki, melyek között hét teljesen restaurált alakokat ábrázol kiemelkedő minőségben. Az életnagyságúnál is nagyobb figurák között található tábornok és tiszt, lovak és fegyverek, ékszerek és használati tárgyak.

A kiállítás mozijában az agyaghadsereg 1974-es megtalálását elmesélő izgalmas filmet tekinthetik meg a látogatók. Óriási méretű fotográfiák és eligazító szövegek teszik teljessé ezt a különleges kiállítást.

A kiállítás május 28-tól szeptember 18-ig tekinthető meg a VAM Design Centerben (1061 Budapest, Király utca 26).

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet