KezdőlapHírekAz időjárási jelenség, ami 2023 nyarán megbénítja egész Európát

Az időjárási jelenség, ami 2023 nyarán megbénítja egész Európát

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A meteorológusok rossz hírekkel szolgálnak egész Európának, és arra figyelmeztetnek, hogy egy éghajlati jelenség 2023 nyarán rendkívül magas hőmérsékleti értékeket eredményezhet.

Lehetséges, hogy ez lesz a valaha mért legmelegebb nyár, olyan magas hőmérsékletekkel, amelyeknél valósággal azt érezzük, hogy elolvadunk.

A meteorológusok sötét figyelmeztetése 2023 nyarára

A meteorológusok előrejelzése értelmében idén nyáron igazi kánikulára számíthatunk. A szakértők szerint az idei nyár lehet az eddigi legmelegebb, ha az El Niño jelenség visszatér, és teljes erővel lecsap Európára.

A szakértők szerint az El Niño hatására az Egyenlítő mentén nyugat felé fújó szelek lelassulnak, és a meleg vizet kelet felé tolják. Ez sokkal magasabb óceáni felszíni hőmérsékletet eredményez, ezért idén nyáron és 2024 nyarán is hatalmas lehet a hőség.

A Kopernikusz, az Európai Unió éghajlatváltozással kapcsolatos programjának igazgatója szerint nem tudni pontosan, mikor tér vissza ez aciklikus éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben, de úgy gondolják, hogy ez hamarosan bekövetkezik.

„Az El Niño globális szinten általában rekordhőmérsékletekkel jár. Hogy ez 2023-ban vagy 2024-ben következik-e be, még nem tudni. A jelenség bekövetkezte azonban egyre valószínűbb” – mondta Carlo Buontempo, a Kopernikusz program igazgatója.2023 nyara lehet a legmelegebb, amit valaha feljegyeztek

A helyzet 2022-ben sem volt jobb. Egy friss tanulmányban feldolgozott adatok szerint Európában tavaly volt az eddigi legforróbb nyár, és ez 20 ezer ember halálát okozta.

A magas hőmérséklet és a szárazság ugyanakkor a termést is tönkretette, és a gazdálkodók hatalmas károkat szenvedtek, idén pedig még rosszabb lehet a helyzet.

A szakértők szerint a csapadékhiány idén nyáron is komoly probléma lehet, és ez a hiány már tavasszal megmutatkozott. Ugyanakkor a talajvizekkel kapcsolatos problémák is hozzájárulnak a helyzet súlyosságához, és valószínűleg egész nyáron elviselhetetlen hőhullámokra számíthatunk.

„Éghajlati és statisztikai szempontból intenzív, tartós és nagy területekre kiterjedő hőhullámokra számíthatunk. Sajnos Európa nagy részén hó nélküli, csapadékszegény és meglehetősen magas hőmérsékletű tél volt, így Nyugat- és Dél-Európa számos területén már tavasszal csapadékhiányt tapasztalunk” – magyarázta Roxana Bojariu klimatológus.

„Problémáink vannak a talajvízzel, a folyók vízhozamával is, és ez is befolyásolhatja a szélsőséges hőmérsékleteket, azaz a hőhullámok erősségét” – tette hozzá a szakértő.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet