Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A búvárok felhozták a múlt heti dunai hajóbaleset egyik áldozatának holttestét hétfőn Budapesten. Az áldozatot a Hableány roncsának mentési munkálatai közben találták meg. Hartánál is holttestre bukkantak a Dunában, de még nem azonosították.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a délelőtti felderítő merülés során a magyar búvárok megtaláltak egy holttestet, amelyet később a koreai búvárok hoztak felszínre.

Múlt szerda este, nem sokkal 21 óra után a dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó a Margit hídnál ütközött a Viking szállodahajóval. A Hableány másodpercek alatt elmerült.

Hét embert a környező hajók mentettek ki, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Húsz embert egyelőre keresnek.

A Hableányt a Margit-hídnál találták meg a mélyben. A Duna áradása és a gyors áramlás miatt a búvárok hétfőig nem tudták megközelíteni a hajótestet.

Hajdu János, a TEK főigazgatója hétfőn azt mondta: az áramlás sebességének várható csökkenése miatt a búvárok már “érdemi mozgásra” is képesek lehetnek a víz alatt, illetve közös koreai-magyar merülésekre is sor kerülhet.

Hangsúlyozta: arra törekednek, hogy lehetőség szerint úgy emeljék ki a hajótestet, hogy az ne törjön ketté.

Hajdu János azt mondta: már csak a 200 tonna megemelésére képes Clark Ádám úszó darut várják a helyszínére a mentés vezetői. Elmondta, hogy az eszköz várhatóan csak néhány nap múlva érkezik a Margit hídhoz, mert a Duna magas vízállása miatt jelenleg nem fér át a hidak alatt.

Shunkeun Song, a Dél-Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai attaséja a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a magyar kormánynak a segítségért, illetve azoknak a magyaroknak, akik kifejezték részvétüket az elhunytak hozzátartozóinak.

Hangsúlyozta, hogy az eltűntek hozzátartozói nagyon várják a híreket, ezért arra kérik a magyar hatóságokat, engedélyezzék a dél-koreai búvároknak, hogy behatoljanak a hajóroncsba, de elfogadják a Terrorelhárítási Központ irányelvét, amely szerint a merülő búvárok életének védelme a legfontosabb.

A Legfőbb Ügyészség közölte: Polt Péter legfőbb ügyész a balesetet – kiemelt tárgyi súlyára és a nemzetközi összefüggésekre figyelemmel – kiemelt üggyé nyilvánította.
Kapcsolódó cikkek:

Dunai hajóbaleset: megszólalt a két vízirendőr, akik először érkeztek a tragédia helyszínére
Dunai hajóbaleset: Elrendelték a szállodahajó kapitányának letartóztatását
Újabb drámai videó került elő a dunai hajókatasztrófáról
Megszólalt a búvár, aki elsőként merült a Dunában elsüllyedt hajóhoz
Megszólaltak a dunai hajóbaleset túlélői


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!