KezdőlapHírekMárcius 20-án van a tavaszi nap-éj egyenlőség - Mit jelent ez pontosan?

Március 20-án van a tavaszi nap-éj egyenlőség – Mit jelent ez pontosan?

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A tavaszi nap-éj egyenlőség az év fontos időszaka, amelyhez ősidők óta számos hagyomány és rituálé kapcsolódik. Csillagászati szempontból a tavaszi nap-éj egyenlőség a tavasz hivatalos beköszöntét jelenti. 2023-ban a tavaszi nap-éj egyenlőség március 20-án van!

A tavaszi nap-éj egyenlőség 2023 jelentős csillagászati eseménye, amelyet kultúránként különbözőképpen ünnepelnek. A tavaszi nap-éj egyenlőség az a pillanat, amikor csillagászatilag elmondhatjuk, hogy megérkezett a tavasz.

A tavaszi nap-éj egyenlőség az a pillanat, amikor a télből a tavaszba való átmenet megtörténik, még akkor is, ha naptári szempontból a tavasz március 1-jén kezdődik, amikor a néphagyományban a március ünnepét ünneplik. Március 20-án a nappal és az éjszaka egyenlő hosszúságú, majd a nappalok fokozatosan lesznek hosszabb időszakúak.

Egy több száz éves hagyomány szerint a tavaszi nap-éj egyenlőséggel a Nap egyre erősebbé kezd válni, és fénye mindent életre kelt és virágba borít. Sok évvel ezelőtt az emberek tüzet gyújtottak, hogy elűzzék a telet és visszahozzák a tavasz szellemét.

Mit jelent a tavaszi nap-éj egyenlőség?

A „napéjegyenlőség” szó a francia „équinoxe” szóból származik, amely viszont a latin „aequinoctium” szóból ered, amely az „aequus„, azaz „egyenlő” és a „nox”/”noctis„, azaz „éjszaka” szavakból áll.

A nap-éj egyenlőség tehát azt a pillanatot jelöli, amikor a Nap éves mozgása során áthalad azon a ponton, ahol az ekliptika metszi az égi egyenlítőt, így a Földön mindenütt a nappal és az éjszaka egyenlővé válik.

Ettől a ponttól kezdve a nappal hossza nőni, az éjszaka pedig csökkenni kezd, egészen június 21-ig, amikor a csillagászati tavasz véget ér, és átadja helyét a nyári napfordulónak. Csillagászatilag a tavasz a tavaszi nap-éj egyenlőséggel kezdődik és 92 napig tart.

A nap-éj egyenlőség évente kétszer következik be, először akkor, amikor a Nap áthalad az égi egyenlítőn a déli féltekéről az északi féltekére (tavaszi nap-éj egyenlőség), másodszor pedig akkor, amikor a Nap áthalad az égi egyenlítőn az északi féltekéről a déli féltekére (őszi nap-éj egyenlőség).

Mikor van a tavaszi nap-éj egyenlőség 2023-ban?

Idén a tavaszi nap-éj egyenlőség március 20-án, hétfőn 22:24-kor (magyar idő szerint) következik be, és az északi féltekén a csillagászati tavasz, míg a déli féltekén a csillagászati ősz kezdetét jelzi. A nyári időszámításra való átállás néhány nappal a tavaszi nap-éj egyenlőség után, március 26-án történik.

A tavaszi nap-éj egyenlőség minden évben március 20-a körül következik be, és csillagászati szempontból a tavasz érkezését jelenti. Március 20. hétfő az a nap, amikor azt mondják, hogy „a nappal egyenlő az éjszakával”, azaz a világos órák száma megegyezik a sötét órák számával.

A 2023-as tavaszi nap-éj egyenlőség világszerte ugyanebben az időpontban következik be, bár más időzónában. A tavaszi nap-éj egyenlőség után az északi félteke jobban kezd a Nap felé dőlni, ami növeli a nappali órák számát.

Ezáltal a napkelte korábban, a napnyugta pedig később következik be. A déli féltekén azonban a dolgok „fordítva” alakulnak: a márciusi nap-éj egyenlőség az ősz kezdetét jelzi, és ez azért van, mert a déli félteke kezd elfordulni a Naptól.

A tavaszi nap-éj egyenlőség minden évben március 19-re, 20-ra vagy 21-re esik. Íme, mikor esik a következő években:

Tavaszi nap-éj egyenlőség 2024 – március 20., 04:06;
Tavaszi nap-éj egyenlőség 2025 – március 20., 10:01;
Tavaszi nap-éj egyenlőség 2026 – március 20., 15:46;
Tavaszi nap-éj egyenlőség 2027 – március 20., 21:25;
Tavaszi nap-éj egyenlőség 2028 – március 20., 03:17.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet