KezdőlapHírekŐszi napéjegyenlőség - ekkor kezdődik a csillagászati ősz 2023-ban!

Őszi napéjegyenlőség – ekkor kezdődik a csillagászati ősz 2023-ban!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

2023. szeptember 23-án, szombaton, magyar idő szerint 8:50 perckor a földi egyenlítő síkja áthalad a Nap középpontján. Ez az esemény a csillagászati ősz kezdetét jelzi – a Földön mindenütt az éjszaka egyenlő hosszúságú lesz a nappallal.

Ezt követően, az északi féltekén a nappalok rövidülnek, az éjszakák pedig egyre hosszabbak lesznek, és a sötétség időtartama végül a téli napforduló idején, 2023. december 21-én tetőzik majd – írja a Filantropikum.com.

A korai sötétedéssel eljön a téli időszámításra való átállás ideje is. Ezzel szemben, a déli féltekén ezen a napon kezdődik a csillagászati tavasz. A jelenség nem minden évben ugyanazon a napon következik be, mivel a naptári év nem azonos a trópusi évvel.

1582 óta, mióta érvénybe lépett a Gergely-naptár, az őszi napéjegyenlőség szeptember 21-én, 22-én, 23-án vagy 24-én, de leggyakrabban szeptember 22-én vagy 23-án következik be.

Ezeken a napokon, délben a Nap átlagosan 45 fokos magasságot ér el, ami a zenit és a horizont közötti szögtávolság fele. A sugarainak ereje tompul, a levegő egyre hűvösebb lesz, érződik a tél közeledte.

Az ekliptikának azt a két pontját, ahol a Nap a napéjegyenlőség idején tartózkodik, napéjegyenlőségi pontnak, illetve tavaszi és őszi pontnak nevezik. A Nap éves mozgása során ugyanis két ilyen jelenség adódik: a tavaszi napéjegyenlőség és az őszi napéjegyenlőség.

A napéjegyenlőséggel kapcsolatos népi hagyományok

Az őszi napéjegyenlőség időpontja a hónap névadója, Szent Mihály és a hozzá fűződő ünnepkörhöz köthető.

Szent Mihály napja szeptember 29-ére esik, régen ezen az éjszakán hatalmas ünnepet ültek – a Földanyáét, a beérett termés, a betakarítás és a szüret ünnepét. Hálát adtak a learatott gabonáért, és a kemény munka utáni megérdemelt pihenést helyezték előtérbe.

A kereszténységet megelőzően, e napon őseink oltárokat emeltek, áldozatokat mutattak be, máglyákat égettek, mézsört ittak, és a terméssel roskadásig megpakolt szentélyeken gyertyákat gyújtottak az isteneiknek. Csak miután megajándékozták a szellemeiket, tudtak nyugalomra lelni a téli időszakban.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet