A lejárt élelmiszerek fogyasztása veszélyes lehet, de van néhány olyan termék, ami miatt nem kell aggódnod, mert még hosszú évek múltán is teljesen biztonságos.
Összegyűjtöttünk 10 olyan élelmiszert, amiket akár évekig is nyugodtan tárolhatsz, mert soha vagy szinte soha nem romlanak el.
10. Rizs
A rizs tárolásának leginkább megfelelő hőmérséklet a 4.5 Celsius fok, vagy akár ennél alacsonyabb hőmérséklet. A legjobb műanyag (PETE) vagy üveg edényekben tartani. Egy tanulmány kimutatta, hogy ilyen körülmények között a rizs akár 30 évig is eláll, és nem veszít sem aromájából, sem tápértékéből. A tanulmány során kétféle rizst teszteltek: előfőzött rizst és hagyományos fehér rizst.
9. Tejpor
Az érvényben lévő egészségügyi előírásoknak megfelelően előállított tejpor hosszú ideig tárolható anélkül, hogy veszítene tápértékéből – légmentesen lezárt tartályban.
8. Szójaszósz
A szójaszósz legalább 3 évig biztonságosan tárolható, még akkor is, ha már kinyitottuk az üveget. Légmentesen lezárt edényben akár sokkal tovább is eláll, de itt figyelembe kell vennünk olyan tényezőket is, mint a szójaszósz típusa, a feldolgozás módja, a termék minősége és a tárolási hőmérséklet.
Kiváló minőségű szójaszósz csak természetes erjesztéssel állítható elő, de ez a folyamat hónapokig vagy akár 2 évig is eltarthat. Csak ez a típusú szójaszósz őrzi meg a minőségét 3 évnél tovább. Ezért nem árt, ha odafigyelünk vásárláskor, mert bizonyos termékek esetében vegyi anyagokkal gyorsítják fel az erjedési folyamatot.
7. Juharszirup
A Massachusettsi Juhartermelők Szövetsége szerint egy bontatlan üveg juharszirup korlátlan ideig tartható. Felbontás után is évekig eláll hűtőszekrényben tárolva.
6. Szárazbab
A Brigham Young Egyetem kutatói megállapították, hogy 30 év tárolás után a szárazbab kinézete ugyan megváltozott, de továbbra is fogyasztásra alkalmas maradt, így jól jöhet például vészhelyzetek esetén. Arra a következtetésre jutottak, hogy a szárított bab legalább 30 évig eláll.
5. Só
A só valójában ásványi anyag, nem élelmiszer, ezért nem tud megromlani. Természetesen gyorsan megszívhatja magát vízzel, és így idővel egy hatalmas tömbbé szilárdulhat. De összetételében továbbra is ugyanaz a só marad.
Ugyanakkor a jódozott só csak körülbelül egy évig áll el. Ez alatt az idő alatt a jód nagyrészt elpárolog, de a sót továbbra is használhatjuk közönséges asztali sóként.
4. Erős alkoholos italok
Az olyan alkoholos italok, mint a vodka, a whisky, a rum és a konyak nem járnak le, de fontos, hogy hűvös, sötét helyen tartsuk őket, megfelelően lezárt üvegekben.
3. Ecet
A fehér ecet egy másik termék, amelynek nincs lejárati ideje, de mindenképpen figyelni kell rá, hogy megfelelő körülmények között tároljuk. Ha szeretnéd, hogy az ecet sokáig elálljon, legjobb, ha légmentesen zárt edényben, száraz, hűvös helyen tartod, távol mindenféle hőforrástól.
2. Cukor
A sóhoz hasonlóan a cukor is korlátlan ideig eláll, különösen, ha légmentesen lezárt edényben tárolod. De még ha meg is szívja magát a levegőben található nedvességgel, és szilárd tömbbé áll össze, akkor sem veszít a minőségéből.
A porcukor és a barnacukor ugyancsak bármeddig elállnak.
1. Méz
A méz igazán egyedi élelmiszer, mivel kémiai összetételének köszönhetően gyakorlatilag örökké eláll, annak köszönhetően, hogy nem tudnak benne megtelepedni a baktériumok. Ha pedig lezárt üvegekben vásárolod és tárolod, teljesen biztos, hogy semmi baja nem lehet, hiszen nem érintkezik levegővel vagy vízzel.
Az egyik egyiptomi piramis feltárása közben a régészek néhány üveg mézet is találtak. A lelet korát körülbelül 2000-3000 évre becsülték. A régészek meg is kóstolták a mézet, és az még mindig tökéletesen ehető volt. Néhány évvel később még ennél is régebbi, 5500 éves mézet találtak Grúziában.