Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A tömbházlakások fürdőszobáiban, a magánházakkal ellentétben, sok, nem túlságosan esztétikus cső elrejtésére is oda kell figyelnünk. Ám sokszor éppen ebből erednek azok a hibák, amiket egy felújítás során elkövetünk.

1. Ha a csöveket egy gipszkarton panel mögé rejtjük, amelyet ezután csempével fedünk le, akkor csőtörés esetén fel kell majd törnünk a falat. Tanácsos kis ajtókat felszerelni, amelyeken keresztül könnyen hozzáférhetünk a csövekhez. Ezeket aztán lefedhetjük vékony dekoratív burkolattal.

2. Ha a lakás a földszinten van, akkor feltétlenül gondolni kell a padlófűtésre is, mivel az alagsor nincs kifűtve. A hideggel akkor is számolnunk kell, ha esetleg nincs alagsor, mert az alapzat is hideg.

3. Ha a csővezetékek a WC-csésze mögött futnak, érdemes a falat valamilyen olcsó anyaggal, például műanyaggal befedni. Így szivárgás vagy csőtörés esetén nem okoz problémát a fal lebontása. Másik lehetőség egy teljesen eltávolítható panel felszerelése a padlótól a mennyezetig vagy egy szekrény beépítése.

4. Ha a műanyag borítást választjuk, figyeljünk arra, hogy ne helyezzük a paneleket olyan helyre, ahol nem tudunk könnyen hozzáférhető ajtót felszerelni, mert ha erre nem figyelünk oda, vészhelyzet esetén a teljes falat le kell majd bontani.

5. Ne feledkezzünk meg a ventilációs rendszer felszereléséről sem, hogy megszabadulhassunk a kellemetlen szagoktól. Nem jó ötlet azonban ezt közvetlenül összekapcsolni a világítással, mert megtörténhet, hogy bizonyos esetekben, például éjszaka, zavarhat a ventilátor zaja.

6. A szivárgások általában a csövek menetes csatlakozási pontjánál fordulnak elő a hőmérsékletkülönbségek miatt. Ezekre a pontokra, különösen ott, ahol a fém és a műanyag csövek találkoznak, fokozottan figyeljünk oda.

7. Sokan megfeledkeznek a vezetékek hőszigeteléséről, ez pedig ahhoz vezethet, hogy a kondenzvíz kicsapódik, és összegyűl a padlón.

8. A világos padlócsempe idővel elszíneződhet, a fekete csempén azonban meglátszik a legkisebb porszem vagy vízcsepp is.

9. A csúszásmentes padlólap jó megoldás lehet, de figyelnünk kell rá, hogy ezen a felületen könnyen összegyűl a kosz, és meglehetősen nehéz tisztítani.

10. Hogy elkerüljük a beázás okozta súlyos károkat, használjunk álmennyezetet. Egy tapasztalt mesterember könnyen el tudja majd távolítani a felgyűlt vizet.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!