KezdőlapHobby5 dolog, amivel megbántod a kutyád érzéseit anélkül, hogy észrevennéd

5 dolog, amivel megbántod a kutyád érzéseit anélkül, hogy észrevennéd

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Minden kutyatulajdonos tudja, hogy kedvenceink rengeteg örömet és feltétel nélküli szeretetet nyújtanak nekünk. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy időnként ne mennének az idegeinkre.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy a kutyák nem úgy kommunikálnak, mint mi, emberek, és vannak bizonyos reakciók, amikkel negatív hatással lehetünk rájuk anélkül, hogy egyáltalán észrevennénk.

Egy TikTok-videó pontosan ezekre a dolgokra hívja fel a figyelmet.

5 dolog, amivel megbántod a kutyádat

1. Azzal, ha kiabálsz vele

Előfordulhat, hogy a kutyád felbosszant valamivel – például megrágja a kedvenc cipődet, vagy kiborítja a szemetest. Bár teljesen jogosan lehetsz frusztrált emiatt, nem helyes, ha a kutyáddal szembeni dühödet kiabálással vagy fizikai agresszióval fejezed ki.

A kutyák nem értik, mit jelent a düh, és nem értik, mit csináltak rosszul, amiért váratlanul nem kapják meg a szeretetedet. „A harag nem tanítja meg a kutyát viselkedni. Egyszerűen arra tanítja meg, hogy féljen tőled” – hangzik el a PetLab Co által megosztott videóban.

Ha szükséged van egy kis időre, hogy megnyugodj, inkább menj át egy másik szobába, és ha összeszedted magadat, menj vissza, és biztosítsd a kutyádat egy megnyugtató simogatással arról, hogy még mindig szereted.

A kutyakiképzők azt tanácsolják, hogy még ha dühösek is vagyunk a kutyánkra, soha ne kiabáljunk vele, ehelyett beszéljünk hozzá halk, de határozott hangon.

2. Ha elveszed előle az ételt, miközben még eszik

A vadonban a kutyák nem maradnának életben, ha nem őriznék a táplálékukat, mert más állatok elvennék azt tőlük. Ha gazdáik hirtelen elveszik előlük az ételt, miközben még esznek, attól félhetnek, hogy soha többé nem jutnak eleséghez. Lehet, hogy egyszerűen csak át akarod tenni az etetőtálkát valahová máshová, vagy inkább később etetnéd meg kedvencedet, de a kutya nem érti meg, miért veszed el előle az ételt.

Ez azt eredményezheti, hogy kedvenced szükségtelenül gyors ütemben próbálja megenni az összes ételt, ami emésztési problémákhoz vezethet, gyomorfájást, hasmenést és hányást okozhat.

3. Ha ellököd magadtól, amikor megnyalogat

Te mit éreznél, ha kiöntenéd a szívedet valakinek, de az illető tudomást sem venne rólad, és ellökne magától? Pontosan így érez a kutyád is, amikor ellököd magadtól, miközben megpróbálja nyalogatással kifejezni a szeretetét.

„A nyalogatás a szeretet jele lehet. Emellett a biztonság és a kényelem érzését is adhatja a kutyának, mint amikor az alomban az anyjuk megnyalta őket” – mondja Dr. Mary Burch állatviselkedés szakértő.

Ha eltaszítod a kutyádat, miközben nyalogat, úgy érezheti, hogy elutasítod a szeretetét.

4. Incselkedsz vele, és játékosan bosszantod

Lehet, hogy mi csak játéknak, ugratásnak szánjuk a dolgot, de ez még nem ok arra, hogy bosszantsuk kedvencünket. Ha például az orrára fújsz, vagy megbökdösöd, miközben alszik, azzal frusztrálod és összezavarod az állatot.

A szakértők szerint a kutya ugratása olyan viselkedési problémákhoz vezethet, mint a túlérzékenység, vagy az agresszió. Ráadásul a következetes ugratás megronthatja a kutyáddal való kapcsolatodat, mert bizalmatlanná válik veled szemben, vagy fenyegetve érzi magát általad.

5. Az állandó fül- vagy mancsvakarás figyelmen kívül hagyása

Bár ez a viselkedés bizonyos mértékig teljesen normális, az állandó fül- vagy mancsvakarás a kutya valamilyen alapvető egészségügyi problémájára utalhat. Az állatorvosok szerint az állandó mancsnyalás vagy fülvakarás azt jelentheti, hogy az állat krónikus fájdalomtól, gyulladástól, fertőzéstől vagy allergiától szenved, de lehet szorongás vagy stressz jele is.

A legjobb megoldás, ha elviszed kedvencedet az állatorvoshoz, hogy a szakértő megállapíthassa a probléma forrását. Ha azonban figyelmen kívül hagyod ezeket a jelzéseket, a kutyád úgy érezheti, hogy elhanyagolod. Ez pedig nemcsak az érzelmi, de a fizikai jólétére is negatív hatással lehet.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet