Lehet, hogy azt gondoljuk, hogy urai vagyunk a helyzetnek, és minden a legnagyobb rendben van a konyhában, de vannak bizonyos szokások, amikre mindannyian hajlamosak vagyunk, és amik akár komoly tűzveszélyt is jelenthetnek.
1. Nem felügyeljük az égve hagyott tűzhelyet vagy sütőt
Ez talán nyilvánvalónak tűnhet, de valószínűleg mindannyian estünk már ebbe a hibába. Ha valami éppen fő a tűzhelyen, vagy sül a sütőben, hajlamosak vagyunk otthagyni, és közben valamilyen más házimunkát végezni, vagy egyszerűen valami mással foglalkozni. Ez azonban akár komoly veszélyt is jelenthet.
Olvasd el ezt is: Egy anya levele felnőtt gyerekéhez, amit mindenkinek el kellene olvasnia: „Bocsáss meg, hogy már nem lehetek számodra az, aki egykor voltam”
„A felügyelet nélküli főzés messze a vezető ok, ha otthoni tűzesetekről és tűvészek miatti elhalálozásokról van sz.” – mondja Susan McKelvey, az amerikai National Fire Prevention Association munkatársa.
„Ez magában foglalja azokat az eseteket, amikor az emberek nem felügyelik aktívan a tűzhelyen lévő ételt, beleértve azokat az eseteket is, amikor valami másra terelődik a figyelmük, elhagyják a szobát vagy éppen elalszanak” – magyarázza a szakértő.
2. Gyúlékony anyagok a tűzhely közelében
Praktikus, ha a sütőkesztyű vagy a konyharuha a közelben van, miközben főzünk, de ha ezeket túlságosan közel hagyjuk a tűzhelyhez, annak akár katasztrofális következményei is lehetnek.
» A nő arra kéri felnőtt lányát, hogy fizesse a lakbér és a számlák felét – a lánya frappáns választ adott
» Ha igazán elégedett akarsz lenni az életben, mondj búcsút ennek a 11 viselkedésnek
» A nő talált egy üzenetet a férje zsebében a férfi temetésén, ami megváltoztatta az életét
» A híres orvos figyelmeztet: „Minden ember, akinek rossz gondolatai vannak, fizetni fog. A gyűlölet a lét rákja”
McKelvey szerint ez a főzés okozta tűzesetek második leggyakoribb oka. A legjobb, ha minden gyúlékony tárgyat vagy anyagot – például papír- vagy műanyag csomagoló anyagokat – eltávolítunk a tűzhely 1 méteres körzetéből.
3. Azt feltételezzük, hogy az elektromos tűzhely nem okozhat tüzet
Bár nem nyílt lángról van szó, ha azt gondolod, hogy az elektromos tűzhely biztonságosabb, mint a gáztűzhely, nagyot tévedsz.
„A bejelentett otthoni konyhai tűzesetek 53%-ában, a főzőtűz okozta halálesetek 88%-ában és a főzőtűz okozta sérülések 74%-ában elektromos tűzhelyek vagy főzőlapok okozták a tüzet” – sorolta a statisztikákat McKelvey.
Még akkor sem tanácsos bármi gyúlékony dolgot hagyni a tűzhely közelében, ha az elektromos, és ezért elsőre biztonságosnak tűnik.
4. Az edény fogantyúját főzés közben magunk felé fordítjuk
Igaz ugyan, hogy így könnyebben megfoghatjuk az edényt, de annak is nagyobb a valószínűsége, hogy felborítjuk. Ráadásul, ha begyúl a serpenyőben lévő olaj, előfordulhat, hogy ösztönösen megragadjuk a fogantyút, hogy a csap alá tartsuk az edényt.
Ezt azonban semmiképpen sem szabad megtenni. Fordítsuk az edény fogantyúját a tűzhely hátsó része felé, és mindig tartsunk a közelben egy megfelelő méretű fedőt.
Ha az olaj véletlenül meggyúlna, óvatosan csúsztassuk a fedőt az edényre, és kapcsoljuk le a főzőlapot vagy tűzhelyet.
5. Kisgyerekek és háziállatok felügyelet nélkül hagyása a konyhában
Bár ezt a gyakorlatban nehezebb lehet megvalósítani, a kisgyerekeket és a háziállatokat az egész család biztonsága érdekében jobb távol tartani a konyhától, miközben főzünk, vagy legalábbis a tűzhely közvetlen közeléből és más olyan felületektől, ahol forró ételek vannak.