Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Nem mindig lehetünk biztosak abban, hogy a csapvíz valóban alkalmas-e arra, hogy megigyuk. Az is előfordulhat, hogy a víz minősége egyik napról a másikra megváltozik, és ha tudjuk, mire kell odafigyelnünk, elkerülhetjük a szennyezett víz fogyasztását. Szerencsére van rá mód, hogy ellenőrizzük az ivóvíz minőségét, mindössze 3 érzékszervünkre hagyatkozva.

Az alábbiakban bemutatjuk ezeket a módszereket, hogy te magad is ellenőrizhesd a csapvíz minőségét, és eldönthesd, hogy iható, vagy sem.

1. Először ellenőrizd a víz színét

Hagyd folyni a vizet néhány percig. Így megszabadulhatsz az esetleges lerakódásoktól a csapban. Ezután tölts meg egy poharat, és tartsd a fény felé. Ha a víz homályos, sárga vagy barna, az rozsdás csövekre, szennyezésre utalhat, de azt is jelentheti, hogy rossz minőségű vízforrásból kapod a vizet, például egy folyóból vagy víztározóból.

2. Ellenőrizd, hogy zavaros-e a víz

Figyeld meg, hogy látsz-e bármilyen részecskéket a vízben, vagy zavarosnak tűnik-e. Fordítsd a vízzel teli poharat a fény felé. A vörös, narancssárga vagy barna részecskék oka lehet rozsdás vagy régi csőrendszer, illetve csap. A fekete részecskék arra utalnak, hogy a tömlők elhasználódtak. Az általános zavarosság arra utal, hogy túl sok vegyi anyag van a vízben.

3. Szagold meg a vizet

Ezután szagold is meg a vizet. Ha olyan szaga van, mint a fehérítőnek, az a hozzáadott klór miatt van, amit azért adnak a vízhez, hogy biztonságos legyen fogyasztani. Ez ugyan nem káros, de célszerű beszerezni egy vízszűrőt, hogy megszabadulhass a kellemetlen szagától. Ha földes vagy dohos szagot érzel, az valamilyen szerves anyag jelenlétét jelzi a vízben vagy a csövekben, ami bomlásnak indult.

Ha olyan szaga van, mint a romlott tojásnak, azt jelenti, hogy baktériumok vannak a vízben. Hagyd állni a vizet néhány percig egy pohárban, majd szagold meg újra. Ha már nincs romlott tojás szaga, az azt jelenti, hogy a baktériumok a csövekben vannak, nem magában a vízben.

4. Kóstold meg a vizet, hogy ellenőrizhesd az ízét is

Itt az ideje, hogy az ízlelésedre hagyatkozz. Ha a víznek rossz íze van, azonnal köpd ki. A fémes íz azt jelentheti, hogy alacsony a víz pH-értéke, vagy túl sok ásványi anyag van benne, ami általában a rozsdás csövek miatt fordul elő. Ha fehérítő íze van, az vegyszerek jelenlétére utal a vízben, amelyeket a víz tisztításakor adnak hozzá, hogy eltávolítsák a szennyező anyagokat.

5. Ellenőrizd a csöveket, hogy meggyőződj róla, nincsenek benne lerakódások, és nem rozsdásodnak-e

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a csöveket, mert gyakran azok állapota miatt nem alkalmas ivásra a csapvíz. Ha a csövek jól hozzáférhető helyen vannak, ellenőrizd, hogy vannak-e kékes, fehéres lerakódások.

Ha nem férsz hozzá a csövekhez, ellenőrizd a WC-t, nézd meg, nem rozsdás-e, illetve vannak-e kék foltok, lerakódások körülötte. Ha vízvezeték-szerelőt hívsz, vess te is egy pillantást a csövekre. A rozsda, a fehér vagy kék színű lerakódás azt jelezhetik, hogy nem biztonságos meginni a csapvizet.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!