Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A levegő minősége fontos szerepet játszhat az egészségünk megőrzésében. A rossz minőségű levegő veszélyeztetheti a légzőszervek egészségét, allergiás reakciót válthat ki, növelheti a stresszt és a szorongást, és bizonyos esetekben kiütéseket is okozhat.

5 szobanövény, ami megtisztítja a levegőt a szobában

A legtöbb háztartásban nem figyelnek eléggé a megfelelő szellőztetésre, így a benti levegő sokszor állott, áporodott, ez pedig több problémát is okozhat, többek között legyengülhet az immunrendszerünk.

Hogy gondoskodhatnánk friss levegőről a lakásban?

A levegő minőségét javíthatjuk például különböző növényekkel is, amik képesek kiszűrni bizonyos mérgező anyagokat, amelyek árthatnak az egészségünknek. Ezenkívül a szobanövények napközben oxigént bocsátanak ki és szén-dioxidot vesznek fel a levegőből. Íme néhány szobanövény, ami nem csak a levegő minőségét javítja, de barátságosabbá is teszi az otthonodat.

1. Aloe vera

Ez a napimádó növény az egyik legjobb szobanövény, amit csak tarthatunk a lakásban, mivel kiválóan képes megkötni például a formaldehidet és a benzolt, amelyek leginkább a tisztítószerek, festékek és hasonló, háztartási vegyszerek használatával kerülnek be a lakásba. Ezenkívül egyáltalán nem igényes, könnyen gondozható növény, nem igényel gyakori öntözést. Ha a levegőben túl sok a káros vegyi anyag, az aloe vera levelein barna foltok jelennek meg.

2. Pálmafélék

Ezek a szívós növények is rendkívül jó választást jelenthetnek, mivel életet vihetnek az egyébként szürke környezetbe, miközben a szennyező anyagoktól is megszabadítják a levegőt. A pálmafélék eltávolítják a levegőből a formaldehidet, szén-monoxidot és a benzolt. Jó választás lehet, ha a családban dohányosok is vannak.

3. Zöldike (Chlorophytum comosum)

Az elfoglalt emberek számára nagyszerű választás lehet, mivel napokig bírja különösebb gondozás nélkül. Ami pedig a legcsodálatosabb benne, hogy eltávolítja a szén-monoxidot, benzolt, formaldehidet és a xilolt a levegőből, így nyugodtan fellélegezhetsz. Mivel ezek a vegyszerek általában megtalálhatók például a legtöbb háztartási tisztítószerben, érdemes legalább egy példányt tartanunk a lakásban.

4. Vitorlavirágok (Spathiphyllum)

Ez a növény is csodálatosan elevenné varázsolhatja a belső tereket. De, ami még fontosabb, segít megszabadulni az olyan mérgező anyagoktól, mint a benzol, az aceton, az ammónia és a xilol, hogy csak néhányat említsünk.

5. Anyósnyelv

Az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) az egyik leginkább ajánlott szobanövény, ha a levegő megtisztításáról van szó. Megköti a szén-dioxidot, és oxigént termel, továbbá jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklór-etilént tud kiszűrni a levegőből. Szerepel a NASA szakértői által összeállított légtisztító növények listáján is.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!