A kerti paradicsom sokkal finomabb, mint a bolti, de ahhoz, hogy egész nyáron élvezhessük az ízét, tudnunk kell, hogyan kell gondoskodni a növényről, hogy gazdag termést hozzon.
A műtrágya elengedhetetlen ahhoz, hogy a növények szépen fejlődjenek. Válasszunk természetes növénytápot, hiszen így nem csak a paradicsom, de a saját egészségünkről is gondoskodhatunk.
A bőséges terméshez a paradicsomnak nitrogénre, foszforra és káliumra van szüksége, de, ha magnéziumot, kalciumot, vasat, rezet vagy cinket is adunk hozzá, meghálálja. Most 5 olyan természetes tápoldatot mutatunk be, amelyet ha használunk, bőséges termést kapunk.
Fahamu oldat: tegyünk 500 gramm hamut egy vödörbe, és keverjük össze 5 liter forrásban lévő vízzel.
Hagyjuk leülepedni a hamut a vödör alján, és öntsük le óvatosan a vizet róla egy másik edénybe. Ehhez a vízbe öntsünk még 5 liter eső- vagy kútvizet, majd permetezzük be vele a paradicsomokat.
Csalán oldat: jó rovar- és gombaölő szer. Szükség lesz egy nagy marék csalánra, amelyet fel kell aprítani, és helyezzük el a növények körül a talajra.
A permetlé elkészítéséhez egy 10 literes vödröt félig töltsünk meg csalánnal. Öntsünk rá forró vizet, és hagyjuk ázni 7-10 napig. Ezután hígítsunk fel 1 liter ázatot 10 liter vízzel, és permetezzük be a növényeket.
Sörélesztő: serkenti a növények növekedését. Egy 3 literes üvegben oldjunk fel fél pohár cukrot 100 gramm sörélesztővel.
Permetezéshez hígítsunk fel egy pohár keveréket 10 liter vízzel, és szórjunk bele vele a paradicsomot, padlizsánt vagy paprikát. Közvetlenül a gyökérre is kijuttatható műtrágyázás céljából.
Tejoldat: kiváló műtrágya a gombák elleni küzdelemben. Keverjünk össze 1 liter tejet 9 liter vízzel, és adjunk hozzá 30 csepp jódtinktúrát. A növényeket 7-10 naponta egyszer permetezzük.
Szódabikarbóna: 1-2 teáskanál szódabikarbonát keverjünk el 1 liter meleg vízzel, majd kezeljük vele leveleket, és ezután szórjuk meg hamuval.